Det är statsvetaren vid Luleå tekniska universitet Charlotta Söderbergs analys av läget just nu.
– Det är ingen optimal situation, varken för väljarna, politikerna eller landstinget. Hur ska man kunna spara 200 miljoner när man är oense om hur? Och vem vågar fatta de här besluten? Är det ens möjligt att fatta dem, med tanke på de regionala motsättningarna?
Det var lättare förr, när Socialdemokraterna hade en stark majoritet, menar Söderberg.
– Då kunde man ta ett svårt beslut och driva igenom det trots att lokala politiker kanske lade ned sina röster för att vara lojal mot sina väljare. Men nu har väljarna visat att de inte accepterar vissa beslut.
Charlotta Söderberg konstaterar att Socialdemokraternas strid, som utspelades inför öppen ridå i fullmäktige, är helt unik.
– I normala fall ser vi personstrider internt inom partierna. Det är ett stort misslyckande att de inte lyckats lösa frågan om Kent Ögren innan valet.
Socialdemokraternas landstingsgrupp är en oroshärd, konstaterar Söderberg.
– Vågar de rödgröna lita på sin majoritet? Kommer det gå att driva enskilda frågor eller riskerar de att vissa väljer att kohandla eller rösta med Backgård? De enskilda ledamöterna har stor makt, och det är ovanligt. Det är också därför som Backgård kan säga att han ska söka breda majoriteter.
– Samtidigt, nu när S bytt ut Ögren så finns ju förutsättningar för att hålla ihop S-gruppen. Om de rödgröna står bergfast riskerar Backgård att bli en "lame duck". I sådana fall lär han ompröva sitt beslut att sitta kvar inom ett par år.
Söderberg menar dock att den tidigare oppositionen lär göra sitt yttersta för att behålla chansen att påverka politiken.
– Kenneth Backgård kommer vara finkänslig med vilka ärenden han lyfter och noga undersöka vad det finns majoritet för. Som stöd finns ju det samverkansdokument man arbetade fram med Vänstern. Ett givet exempel är förstås mammografibussarna.
Helt klart är att arbetsordningen måste göras om. I dag bereds ärendena först med tjänstemän och landstingsråd, sedan går ett förslag till beslut ut till gruppledarna och därefter tas beslutet i landstingsstyrelsen.
– Det är mycket möjligt att båda blocken måste vara med i beredningen av ärendena.
Nackdelarna är givna. Förutom att strategier och komplicerade beslut blir svåra att ta riskerar även beslutsgången att bli långsammare.
Om alla är med och styr "lite grann" blir det även svårt att bena ut vem som är ansvarig, menar Söderberg.
– Det blir svårt för väljarna att ställa någon till svars.
Vilka är landstingsråd och vilka är oppositionsråd i dag?
– Haha, ja det är en bra fråga. Det systemet kanske måste göras om. Klart är att landstingsstyrelsen har en ordförande som inte har majoritet.