Landstingets restaurang uppfyller hårda krav

Solsidan i landstingshuset är första restaurang i Norrland som uppfyller en kravcertifiering på 50 procent.

DIPLOM. Landstingshusets restaurang Solsidan är enda restaurang i Norrland som uppfyller kraven för två kravmärken.

DIPLOM. Landstingshusets restaurang Solsidan är enda restaurang i Norrland som uppfyller kraven för två kravmärken.

Foto:

LULEÅ2015-02-04 14:03

Det innebär även att Norrbottens läns landsting är första landsting i Sverige att nå målet två av tre kravmärken.

– Det ligger ett stort arbete bakom och vi är väldigt stolta. Men vi är inte nöjda. Nu siktar vi på att fortsätta på den här vägen, säger landstingsrådet Agneta Granström (MP).

Nästa steg för NLL är att se till att restaurangerna på sjukhusen blir kravmärkta. Där är Piteå sjukhus närmast.

Kravmärket är Sveriges mest kända miljömärkning för mat, med speciellt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

Att Solsidan har två av tre kravmärken innebär att minst 50 procent av produkterna är kravmärkta och att hälften av maten som serveras är ekologisk. För ett kravmärke krävs 25 procent godkända produkter, för tre kravmärken krävs 90 procent.

I arbetet har landstinget haft hjälp av ett samarbete med Hushållningssällskapet.

– När man börjar ett sånt här arbete blir det en riktig ögonöppnare. Man förstår hur mycket arbete som ligger bakom, säger Anders Berglund, restaurangansvarig på Solsidan.

Landstinget ser flera positiva effekter av kravarbetet. Bland annat att man i högre grad gynnar lokala livsmedelsproducenter.

– Mjölk, potatis och renkött köper vi från länet, säger Granström.

Eftersom upphandlingarna delas upp kan även mindre odlare eller andra producenter lämna in anbud.

– Vi har exempelvis ett nytt tillskott i ekologiska kedjan som är väldigt roligt. I dag serverade vi raggmunkar och den potatisen är ekologiskt odlad i Råneå. Det är ett begränsat antal ton per år men de har vi fått köpa, säger Anders Berglund.

Att köpa ekologiskt betyder inte heller att kostnaderna per automatik stiger.

– Förra upphandlingsperioden ökade vi mängden ekologiska livsmedel med 20 procent men minskade kostnaderna med fem miljoner, säger Agneta Granström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om