– Målet har varit att renodla och förenkla. Men jag förstår att det blivit en symbolfråga och vi får vara självkritiska med hur vi kommunicerat ut betalsystemet. Självklart behöver man inte stå med pengarna i handen och betala när ambulansen kommer. Nu sjösätter vi allt och sedan ska vi noga följa hur det slår och göra korrigeringar utefter det, säger landstingsrådet Glenn Berggård (V).
Det nya regelverket för avgifter är omfattande. Det som utlöste en lavin av kritik på sociala medier och på insändarsidor var ambulansavgiften på 500 kr. Landstinget motiverar med att det är en sjukvårdande behandling i ambulanstransport och på akutmottagning.
Ett akutbesök kostar jämförelsevis 300 kronor. Högkostnadsskyddet träder i kraft vid 1100 kr/år, eftersom ambulansavgift sorteras under vårdavgifter.
I landstingsstyrelsen rådde i stort sett politisk enighet om förslaget. Moderaten Mattias Karlsson yrkade att avgiften för ambulans skulle tas bort mot att avgiften på akuten höjdes från 300 till 500 kr. Sjukvårdspartisten Johnny Åström yrkade att gällande regler för ambulans skulle behållas, trots att partiets ledare Kenneth Backgård inte gjorde det.
– Om du går på en vårdcentral, betalar 200 kr och får akut remiss med ambulans, ska du betala extra då eller inte? Det vet vi inte. Bor du på ett särskilt boende och får åka ambulans tillkommer ingen avgift. Om ambulansen rycker ut till hemmet och personalen gör åtgärder utan att ta med dig, blir då allt gratis? Sen har du det juridiska. Om någon ringer ambulans åt dig, vem ska då betala? Det är mycket som är ologiskt och oklart och eftersom ambulansavgiften handlar om kaffepengar för landstinget tycker jag det är lika bra att stryka den, säger Åström, och fortsätter:
– Det här drabbar de svagaste värst. Fattiga pensionärer. Multisjuka. Som redan betalar stora summor i läkemedel, sjuktransporter och läkarbesök.
Glenn Berggård klargör:
– Om ambulanspersonalen vid utryckning konstaterar att de inte behöver ta dig med utan vård kan till exempel vänta till dagen efter på hälsocentralen utgår ingen avgift. Det finns flera ställen där vi varit otydliga och det måste vi korrigera. Det finns en risk att förändringarna slår mot de svagaste, och det ska vi hålla ögonen på. Vi har kommunicerat förändringarna med länspensionärsrådet och länshandikapprådet, och det finns andra bitar vi håller ögonen på också. Exempelvis avgiftshöjningen av övrig sjukvårdsbehandling och även avgiftsbefrielsen från 85 år. Det finns landsting som har befrielse från 70-75 år.