– Vi får ta till oss synpunkterna och se över hur vi kan göra det bättre framöver, säger Karin Börjesson, chef vid enheten för social hållbarhet och samhällsskydd.
Turismföretag och fastighetsägare är tagna på sängen av beslutet (se faktaruta). Några samråd har inte hållits och kritiken är hård.
Enligt Börjesson har länsstyrelsen ställt krav på att FMV Vidsel test range ska informera berörda – och litat på FMV.
Resonemanget haltar dock, eftersom informationen hur som helst kommit ut efter beslutet.
– Det här är inte någon ny företeelse. Den här verksamheten har förekommit sedan tidigare och de klagomål och synpunkter som har kommit till oss, sedan tidigare och under de senaste året, har varit få. Vi ansåg att det funnits information om verksamheten sedan tidigare, bland annat till fastighetsägare, säger Börjesson.
Men nu utökas ju verksamheten över mycket längre tid än tidigare?
– Det har gått i cykler och varierat mellan åren i omfattning och när i tid testerna har utförts.
Karin Börjesson säger att man gjort en konsekvensanalys.
– Vi har tittat på det här ur många olika perspektiv och även fört en dialog med FMV. Exempelvis hur de kan begränsa antalet dagar och skjuta ihop testerna så att de sker vid så få tillfällen som möjligt.
Många oroar sig över hur det ska gå med djurlivet om det flygs och avfyras missiler i området. Finns det risk att riporna lämnar äggen, eller att renar och älgar kastar kalvar?
– Vi har beaktat även detta och innan beslutet fattades har vi efterfrågat synpunkter från vår naturvårdsenhet som lämnat sina synpunkter.
Naturskyddsföreningen är upprörd eftersom området tidigare skyddats av länsstyrelsen när Pärlälvens naturreservat bildades.
– Samma där. Vi har samrått med naturvårdsenheten och vägt in det i vårt beslut.
Lena Bondestad, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsens naturvårdsenhet:
– Det rör sig sammanlagt om få projektiler som ska avfyras och under få daga. Vi gjorde bedömningen att det inte skulle innebära några större problem för djurlivet. Om det var möjligt tyckte vi att de skulle försöka undvika tiden för djurens barnkammare, dvs. maj-juni.
Men något undantag är inte gjort i länsstyrelsens beslut. Den sista provperioden sträcker sig från 13 april till 5 juli.
– Vi hoppas att de ska ta hänsyn till det när de bestämmer sina dagar. Det är inte så många dagar det handlar om.
När det gäller områdenas naturvärden och det skydd länsstyrelsen tidigare beslutat säger Lena Bondestad att försvarets intresse väger tungt i de flesta sammanhang.
– Risken finns alltid att något händer men i det här fallet har vi bedömt att den är liten.