Bakgrunden är att kilometeravstånden som ligger till grund för priserna i biljettmaskinerna har uppdaterats. De nya siffrorna är framtagna med modern gps-teknik och skiljer sig i vissa fall från de gamla som funnits i systemet sedan 00-talet. Ett antal sträckor visade sig vara längre i verkligheten än de avstånd som tidigare använts för taxeberäkning.
Följden blev att vissa resor hamnade en taxezon högre med plötslig prishöjning som följd.
– Vi har fått signaler från kunder om det här och vi ska betala tillbaka mellanskillnaden. Det slår inte så mycket på en enkelresa men köper du ett 40-kort så blir det ganska mycket pengar för den enskilde, säger Kenneth Johansson, vd för Länstrafiken i Norrbotten.
Skillnaderna har i första hand uppdagats på sträckan Haparanda–Umeå. Största diskrepansen fanns på sträckan Luleå–Piteå.
– För en pendare från Rosvik kan det slå ett par 100-lappar fel om man har köpt ett 40-kort. De pengarna ska vi naturligtvis betala tillbaka, säger Kenneth Johansson.
Det nya systemet sattes i drift i måndags. Nu backar Länstrafiken och återgår till det tidigare sättet att beräkna biljettpriser. De som drabbats kan få tillbaka pengar mot kvitto.
– Totalt sett är det på marginalen men det slår mot individer och så kan vi inte ha det. Vi vill ha kvar dem som pendlar.
Länstrafiken ska se över prissättningen innan den nya tekniken åter tas i drift.
– Vi ska analysera och rätta till. Det ska vara ett system enligt den nya metoden att man betalar för de kilometer man åker, men det ska vara på ett rimligt sätt, säger Kenneth Johansson.