54 dagar återstår till valdagen den 9 september. I en artikelserie inför kommunvalet i Luleå pekar vi ut några valfrågor som extra heta. I del ett: Skolan.
– Många är nervösa efter beslutet om Framtidens skola och undrar vad det ska innebära med större skolor. Jag kan tycka att det finns fördelar, men då måste man se till att skapa rätt förutsättningar. Det man aldrig får glömma är att det är mjukvara man har att göra med. Personalen och eleverna är grundbulten i skolan, säger hon.
Katarina van Deventer kommer från Arvidsjaur. Hon har jobbat som lärare i Arvidsjaur och Stockholm, men sedan 20 år tillbaka är det Luleå som gäller.
Hon är anställd som specialpedagog vid Residensskolan och har tankar kring den stora högstadieskola som Luleå kommun vill skapa i centrum.
– Med större skolor får man vissa fördelar, som exempelvis att lärare kan hoppa in för varandra och att slöjdlärare och språklärare inte behöver fara runt på olika skolor. Men Luleå måste se till att det sköts bra och att det finns en färdigt mottagande skola. Det får inte vara politiker som beslutar utan man måste få med rektorer, lärare och elever i processen.
Katarina van Deventers första valfråga är vikten av planering och tillgång till rätt lokaler.
– Vi svenskar har alltid varit attraktiva internationellt och jag anser att det beror på att vi har en skola där teori och praktik blandas. Det skapar en kreativitet.
I den mixen är lokalerna viktiga.
– Det måste finnas en bra idrottshall i närheten, en hemkunskapsdel och slöjdsalar. De ska kunna användas av både små och stora grupper och det måste vara lätt att ta sig mellan salarna.
Som specialpedagog kommer hon dagligen i kontakt med elever med funktionshinder.
– På Residensskolan har eleverna idrott i Luleå Energi Arena. Avståndet dit kan innebära svårigheter för vissa elever. Det är många parametrar som påverkar enskilda elevers skolgång. I slutändan kan det handla om vilka som blir hemmasittare och inte.
– Jag brukar säga till mina elever att jag vill möta dem om tio år för att se vad det blivit av dem. Det är mycket roligare att möta elever när man vet att man kunnat göra det bästa för dem.
Katarina van Deventers andra valfråga handlar om att förbättra mottagandet av nya och unga lärare.
– Bland mina bekanta har jag jättemånga utbildade lärare som bytt bana. Det är så många olika möten och olika arbetsuppgifter att de nya och mindre erfarna känner att de dels inte hinner med jobbet och dels att de inte får betalt för det de gör. Vi måste hitta en funktion som stöttar de nya lärarna.
Lösningen är seniormentorer, anser van Deventer. Äldre lärare som blir mentorer åt yngre kollegor och hjälper dem med sin erfarenhet.
– En av de saker som Luleå kommun gör bra är att man försöker hitta sätt att få äldre lärare att stanna längre. Det här är en bra lösning. Och de som stöttar ska få betalt för det, ett mentortillägg.
Den tredje valfrågan handlar om pengar i undervisningen. Katarina van Deventer vill att Luleå ska skapa en stödenhet för lärare som söker pengar till olika projekt, exempelvis musikaler eller utbyte med andra länder.
– Jättemånga lärare har bra idéer men det tar så mycket tid och kraft att göra ansökan. Får man sedan ett nej så känns det hopplöst. Man behöver hjälp av någon kunnig som kan läsa igenom ansökan och se till att rätt uppgifter finns med.
Katarina van Deventer vill ha sagt att hon trivs som lärare i Luleå kommun.
– Man har bra kontroll på verksamheten. Det är en kul arbetsplats som är utvecklande för alla.