Stora pensionsavgångarna och skärpta krav på lärares behörighet ökar kommunernas behov av att rekrytera lärare.
Samtidigt gapar studentplatser tomma på lärarutbildningen på Luleå tekniska universitet.
De senaste tre åren har 110 studenter antagits till ämneslärare gymnasiet, de får också behörighet för grundskolans högstadie, 48 studenter har antagits till lärare lågstadiet och 34 till mellanstadielärare. Ingen har antagits till ämneslärare högstadiet.
Norrbottens kommuners prognoser för pensionsavgångarna för de närmaste fem åren är ungefär 440 lärare.
De 192 studenterna som pluggar till lärare i Luleå täcker alltså bara knappt hälften av behovet - om de har rätt behörighet i förhållande till det kommunerna behöver och - om de ens stannar i Norrbotten.
Att denna ekvation inte går ihop är något länets skolchefer är medvetna om.
De är oroliga:
– Vi vet att det kommer att saknas tiotusentals lärare och fritidpedagoger framöver. Staten föreskriver att lärare ska vara behöriga i de ämnen som den undervisar och sätter betyg i. Utan behörigheten blir det rättsosäkert och en kvalitetsförslust för barnen, säger Ingemar Jernelöf, Piteå
– Jag är jätteorolig för den svenska skolans framtid när så många lämnar läraryrket och få söker utbildningarna. Även om vi klarar oss bra just nu så är det jättefarligt på sikt. Hur ska vi kunna upprätthålla en bra undervisning i skolan om det inte utbildas några lärare? säger Kerstin Fors-Mattsson, Jokkmokk.
Det är kvinnor som Kajsa Debourg, 23, och Linnea Ruisniemi, 21, som är skolans räddning. De läser första året på utbildningen till lågstadielärare i Luleå.
För Linnea Ruisniemi var det inte självklart att söka till utbildningen.
– Det är vikigt att få bort den negativa stämpeln på skolan. Alla ifrågasatte att jag skulle bli lärare, till och med sådana som jobbade som lärare. Det fick mig att tveka. Om jag inte hade varit med min mamma till hennes jobb i förskolan hade jag nog inte valt läraryrket. Det handlar inte om lön eller karriärmöjligheter för mig, det handlar om att jag vill jobba med barn, säger hon.
Ruisniemi kommer från Övertorneå och vill stanna i Norrbotten.
Kajsa Debourg kommer från Blekinge och det är högst osäkert om hon vill stanna i Norrbotten efter att hon är klar med utbildningen.
– Vi får väl se. Det handlar också om var min sambo får jobb, säger hon
Skolcheferna i Norrbotten har en samstämmig bild av hur man ska intressera fler för läraryrket. Det handlar om att höja lärarnas status, förbättra arbetsförhållanden och höja lärarlönerna.
– Får vi inte upp statusen kommer vi inte att få lärare heller, så enkelt är det. Vi lärare måste också ta eget ansvar för att höja statusen. Om jag som lärare säger att det här är bra för det här barnet ska jag stå på mig. Även om föräldrarna blir arga. Lärare måste stå upp för professionaliteten, säger Charlotte Sundqvist, skolchef, Kalix.
Den allmänna skoldebatten har pekat på brister i skolan och skolcheferna tycker att andra sidor också måste lyftas:
– Det är sällan lärarna lyfts som hjältar och att de värderas för de viktiga jobb de gör. Det är tufft och mångfacetterat arbete, säger Monica Invall, skolchef, Haparanda.
– Kanske vi i skolan är lite för tysta. Vi låter alla andra säga hur det ska vara och kliver inte fram som profession. Det är inte så dystert i skolan som det ibland ser ut i media, säger Maarit Enbuske, skolchef, Övertorneå.
FAKTA: Studenter, ämneslärare gymnasiet, LTU
Antagningsår 2013 2012 2011
Dans fördjupning 2 5
Dans/engelska 2 1 1
Dans/historia 1 2
Dans/matematik 2
Dans- eller musikfördjupning 9
Musik fördjupning 8 14
Samhällskunskap/historia 5
Svenska/engelska 12 11 7
Svenska/historia 9 8 4
Svenska/samhällskunskap 1
Matematik/fysik 4
Matematik/historia 2
39 37 34
Antagningsår 2013 2012 2011
f-3 19 19 10
4-6 11 17 6
Arjeplog 5 lärare de närmaste fem åren
Arvidsjaur 10 lärare de närmaste fem åren
Boden 52 lärare de närmaste fem åren
Gällivare 40 lärare fram till 2018
Haparanda 25 lärare de närmaste fem åren
Jokkmokk 5 lärare de närmaste fem åren
Kalix 25 lärare de närmaste fem åren
Kiruna 40 lärare fram till 2018
Luleå 119 lärare fram till 2016
Pajala 17 lärare fram till 2017
Piteå 65 lärare de närmaste fem åren
Älvsbyn 20 lärare de närmaste fem åren
Överkalix 17 lärare de närmaste 10 åren
Övertorneå 7 lärare fram till 2016