Allt fler ungdomar kör A-traktorer under alkoholpåverkan. "Genom att köra ett fordon kan unga kringgå föräldrars oro och vaksamhet kring att de ska dricka", skriver kommunen och polisen i skolplattformen Unikum till vårdnadshavare.
Kommunen uppmanar föräldrar att prata med barnen om faran med att köra i påverkat tillstånd, samt att vara uppmärksamma på hur de unga är när de kommer hem.
– Det är något som man åtminstone behöver belysa och be föräldrar vara lite vaksamma på för ibland tror de att "eftersom mitt barn kör så är de nykter", men det är inte en självklarhet alltid, säger Ulrika Nygård, preventionssamordnare på socialförvaltningen.
– Tanken är att försöka upplysa föräldrarna om vad vi ser. Vi tror att när de har information kan de också prata med sina barn och vara mer observanta och föra samtalen där hemma. Vi vet att när föräldrar pratar med sina barn och uttrycker de förväntningar de har på barnen – har det faktiskt en skyddande effekt.
Kommunen beskriver också att Max på Robertsvik varit en samlingsplats på helger, som skapat ordningsstörningar och unga med hög berusningsnivå.
"Vi skulle önska en närvaro av er vuxna på platsen då detta skulle skapa mindre oro och större trygghet", står det i brevet.
– Det blir ett ställe där det inte är så mycket vuxennärvaro och man väljer att vara där det är varmt och inte så många vuxna som kanske stör och sätter gränser, säger Ulrika Nygård.
Från Max bekräftas bilden av hög berusningsnivå bland ungdomar och ordningsstörningar i restaurangen. Det har även förekommit våld mot Max personal samt stölder och skadegörelse.
– Vi välkomnar givetvis ungdomar att besöka oss, men det är absolut förbjudet att medföra alkohol. Vi tar självfallet dessa problem på allvar och har vidtagit flera åtgärder för att försöka lösa situationen, säger Helena Stenqvist, presskontakt för Max.
– Vi har bland annat anlitat ordningsvakter och vi samarbetar med polisen och socialen, Fältarbetarna, för att komma till rätta med situationen. Våra restauranger ska erbjuda en trygg och välkomnande miljö för alla gäster och personal, säger hon.
Även Max önskar en större vuxennärvaro på kvällar och helger.
– Vi ser gärna att föräldrar pratar med sina ungdomar och även besöker restaurangen på kvälls- och nattetid under fredagar och lördagar. Mer vuxennärvaro skulle vara uppskattat, säger Helena Stenqvist.
Även mindre stölder i butiker och kiosker i centrum och i anslutning till skolor är ett problem. "De unga ser lättvindigt på att stjäla", skriver kommunen och uppger att attityden bland många unga är att "alla gör det".
– Vi kan också se att man utmanar varandra att stjäla saker, säger Ulrika Nygård.
– Det är också ett tecken på någon form av normbrytande beteende och det är viktigt att man blir påkommen – det är viktigt att någon ser. För om ungdomarna märker att det går för lätt och att det inte finns någon kontroll finns det risk att det eskalerar.