Det är fackförbundet Kommunal som larmar om stora brister efter en stor medlemsundersökning bland barnskötarna. För låg bemanningen är ett av problemen. Sett över hela landet upplever en tredjedel av alla barnskötare att bemanningen är riskfyllt låg vid flera tillfällen per vecka. En ökning med åtta procentenheter jämfört med 2012.
I Norrbotten anser nästan 25 procent av alla barnskötare att bemanningen är så låg att det innebär en risk för barnen.
– En god kvalitet och en bra arbetsmiljö inom barnomsorgen verkar i symbios. För att upprätthålla detta krävs rätt bemanning och rätt storlek på barngrupperna, säger Zara Leghissa, avdelningsordförande i Kommunal Norrbotten, i ett pressmeddelande.
Totalt har 3900 barnskötare över hela landet intervjuats. 27 procent upplever att riktlinjerna för barngruppernas storlek inte följs. I Norrbotten är den siffran 22,8 procent.
– Fler måste vilja utbilda sig till barnskötare och då måste det finnas en politisk vilja att erkänna och stärka yrket, säger Leghissa.
Sett över hela Sverige hävdar 65 procent av barnskötarna att bemanningen är otillräcklig, varje vecka.
– Att inte hinna se varje barn innebär en stress för barn och de yrkeskunniga proffs som arbetar inom förskolan.
Kommunals ordförande, Tobias Baudin, tar upp problemet på tidningen Aftonbladets debattsida.
”Bemanningen behöver öka så att personalen i förskolan får de förutsättningar som krävs för att kunna utföra sitt arbete", skriver Baudin.