Lax, sill och ägg - ett måste på påskbordet

Sill och ägg är ett måste för många under påsken. Men frågan är om inte påskgodiset är ännu populärare.Enligt Svensk Handels beräkningar kommer vi att köpa livsmedel och alkohol för 6,5 miljarder kronor under påskveckan.

Majlis och Hans Flodström passade på att handla inför påsken redan på tisdagseftermiddagen. FOTO: Jonas Lindsköld

Majlis och Hans Flodström passade på att handla inför påsken redan på tisdagseftermiddagen. FOTO: Jonas Lindsköld

Foto: Jonas Lindsköld

Luleå2010-04-06 06:00
Redan i tisdags eftermiddag passade många på att storhandla inför kommande helg.
Två av dem var Ingela Dahlberg och Helen Strand, som drog den välfyllda kundvagnen och smaskade på påskgodiset.
Eftersom de jobbar hela helgen så får påskmiddagen vänta till måndag.
- Det blir lamm, kycklingpaj, tacotårta, påskskinka och gravad lax, säger Ingela Dahlberg som tror att de två kilona påskgodiset vid det laget kommer att vara slut.
Vårens mathändelse
Just påskgodis verkar vara ett måste för många - kanske inte alltid för egen del utan lika mycket för barnens eller barnbarnens skull.
- Vi har köpt påskgodis en gång, men det har vi ätit upp. Vi köper nytt godis i morgon, säger Majlis Flodström som är ute och handlar med maken.
I vanliga fall brukar paret fira påsk i Arvidsjaur, men i år stannar de hemma. De väntar sig besök av barn och barnbarn.
- Vi glömde det viktigaste - ägg. Men sillen kom jag ihåg, säger makan som anser att just den kombinationen är ett måste på påskbordet.
Per Olofsson, chef på Coop Forum Storheden, beskriver påskhelgen som vårens stora mathändelse.
- Den är jätteviktig. Nästan lika stor som julen, men handeln då är lite mer långdragen.
För att klara anstormningen jobbar all personal som finns i rullarna på stormarknaden.
Olofsson säger att veckan började lite svagare än man beräknat.
- Men i dag är det riktigt bra fart. Vi slår nog fjolårets siffror, säger han på onsdagseftermiddagen.
Påskgodiset måste vara en av storsäljarna?
- Absolut. Påskgodis och lax i alla dess former samt sill och ägg. Svenskarna är väldigt traditionsbundna i sina matvanor.
Lika glada tongångar hörs från Daniel Andersson på Ica Kvantum.
- Det går alldeles utmärkt. Vi säljer påskskinkor och ägg som bara den.
Enligt honom märktes det redan under helgen att påsken närmar sig.
Blir det rekord igen?
- Det vet man aldrig. Det ser vi på måndag, säger han och skrattar.
Han instämmer också i beskrivningen av påsken som en otroligt viktig handelshelg - en av de stora mathelgerna under året.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om