Ett 50-tal fastigheter från Sandöudden i Svartösundet till och med Sandögårdarna kommer att bli så berörda av hamnutbyggnaden att de har erbjudits kompensationer eller inlösen.
Luleåbon Lena Almlöw och hennes man har haft sin stuga i 42 år, men nu har de bestämt sig för att välja inlösen.
De kommer att behålla stugan till sista augusti.
– Det är trist, men vi hade förra sommaren som ett sorgearbete och nu ska vi bara vara där och njuta av sista sommaren, säger hon.
Även om det skulle bli förseningar med hamnutbyggnaden så kände de sig färdiga.
– Det var jättejobbigt att skriva på pappren och göra ett avslut, men nu får det bli som det blev. Vi orkar inte mer och vi är inte purunga heller.
Hon är nöjd med den ersättning de fick, men tänker inte köpa någon annan stuga.
– Min man fyllde 80 förra veckan och jag är 76. Vi hade tänkt stanna på Sandön några år till, men nu blev det att vi lämnade tidigare och på ett så tråkigt sätt. Men det är som det är. Sådant är livet, man kan inte göra något.
Paret har två barn och tre barnbarn som också har varit där på somrarna och nu tänker hon på de unga familjerna som bara har haft sin stuga något år, kanske har börjat renovera och hade velat att deras barn skulle få växa upp där.
– Jag förstår att de tycker det är svårt när jag vet hur underbart våra barn har haft det.
Hon tror att bullret kommer öka även på andra delar av ön.
– Nu har man ju börjar flyga mer nattetid och det hörs på Skagsudden också. Det har blivit tråkigt med Sandön, säger Lena Almlöw sorgset.
Enligt Anders Dahl, vd för Luleå hamn, är det hittills ett 20-tal fastighetsägare som har tackat ja till inlösen, medan ett 30-tal fortfarande funderar.
Han vill inte gå in på vilka ersättningar som betalas ut.
– Vi sitter och förhandlar med individer just nu, förklarar han.
Vid inlösen värderas fastigheten och tomten och fastighetsägaren kompenseras av Luleå hamn med en köpesumma motsvarande marknadsvärde med ett tillägg. Erbjudandet kvarstår mars månad ut.
De som väljer att bo kvar får ersättning för en del av marknadsvärdet samt vid behov bullerdämpande åtgärder på exempelvis fasader, fönster, ventilation och uteplatser.
Även drabbade företag i området kan få ersättning av Luleå hamn.
Det går att flytta ut nu direkt, men de som vill har chansen att bo kvar i två år efter att de har bestämt sig för inlösen. Men även om man väljer att behålla stugan ett tag till måste man fatta beslut nu.
– Målsättningen är att alla förhandlingar ska vara klara före mars månads utgång, säger Anders Dahl.
Vad händer sedan med de inlösta stugorna?
– Intentionen är att de ska återställas till naturområde.
Är det inte tidigt att behöva bestämma sig innan man vet hur mycket det kommer att bullra och hur lång tid det tar innan verksamheten är igång, särskilt med tanke på de uppskjutna upphandlingarna av exempelvis muddringen?
– Vi behöver få veta innan vi kan få ett miljötillstånd. Det har också framkommit i samråd med medborgarna att de vill ha besked nu och inte vänta i två, tre eller fyra år innan de gör sitt val, säger Anders Dahl.