Ljög i rätten– får skarp markering

De ljög inför rätten och döms till fängelse för mened. Men domen är också en skarp markering från Luleå tingsrätt i frågan om ett fungerande rättssystem.

Skarp fingervisning. Luleå tingsrätt dömer två män, 20 och 32 år gamla, till tre respektive fyra månaders fängelse för mened. "Är av fundamental betydelse för ett fungerande rättssystem att vittne talar sanning och inte medvetet ljuger", skriver domstolen.

Skarp fingervisning. Luleå tingsrätt dömer två män, 20 och 32 år gamla, till tre respektive fyra månaders fängelse för mened. "Är av fundamental betydelse för ett fungerande rättssystem att vittne talar sanning och inte medvetet ljuger", skriver domstolen.

Foto: Anders Wiklund/TT

Luleå2018-02-18 19:00

Domen har sin grund i en händelse i början av maj förra året i Piteå, då en man i 20-årsåldern greps misstänkt för grovt rattfylleri och olovlig körning. Under rättegången presenterades två versioner för Luleå tingsrätt. Polismännens och det två bekanta till 20-åringen berättade.

Två redogörelser av ett händelseförlopp, som inte var förenliga med varandra.

Efter att både tingsrätt och hovrätt fäst större tilltro till de två polismännens uppgifter togs fallet in i nästa rättsliga skede.

Det uppger assistentåklagare Kristoffer Sahlin, som har lett utredningen.

– Då upprättade vi själva en anmälan, att vi misstänkte att någon begått mened, säger Sahlin.

I torsdags kom utslaget från Luleå tingsrätt.

De två männen, 20 och 32 år gamla, döms till tre respektive fyra månaders fängelse för mened.

Tingsrätten slår fast i domen att mened innebär ett åsidosättande av respekten för rättsväsendet. Att medvetet föra fram osanningar "påverkar möjligheterna att upprätthålla rättssystemets effektivitet och tillförlitlighet, skriver Luleå tingsrätt. "Det är med andra ord av fundamental betydelse för ett fungerande rättssystem att vittnen talar sanning och inte medvetet ljuger."

– Jag tycker att tingsrätten har gjort en korrekt bevisvärdering av de utsagor som gjordes i första målet. För det är ändå det som ska prövas, huruvida de undanhöll sanningen eller ljög i det ärendet, säger Kristoffer Sahlin som ser mycket allvarligt på de två männens förseelse.

Domen är en viktig signal till samhällsmedborgarna, anser han.

– Att man aktivt ljuger eller talar osanning, det gör det väldigt, väldigt svårt för oss att kunna upprätthålla någon slags rättssäkerhet i världen. Jag ser det som väldigt bra att folk som begår såna här brott faktiskt döms.

Han tror också att alla som arbetar inom rättsväsendet är överens om att mened är ett brott som träffar själva kärnan i det de arbetar med.

– Det tar udden av allting i förundersökningar och domar som ska baseras på vad vi hoppas är folks självupplevda och sanningsenliga berättelser.

Den 32-årige mannen är irriterad när Norrbottens Media når honom.

– Jag tycker det är fördjävligt att de alltid ska gå på polisens ord. Att man döms med så svaga bevis.

Visste du innan det här att mened är ett allvarligt brott?

– Jo, nog visste jag det. Men jag har ju sagt sanningen. Det är ju larvigt, att sätta folk i fängelse för det här.

Fakta/Mened

Den som avlagt vittnesed inför domstol och sedan i sitt vittnesmål ljuger på ett sådant sätt att målets utgång påverkas kan dömas för mened.

Påföljden för mened är normalt fängelse. Det är skillnad på mened och på att vägra besvara en fråga under huvudförhandling. Den som vägrar att svara på frågor kan bli häktad.

Den som ljuger i en rättegång utan att ha avgivit ed men under sanningsförsäkran gör sig skyldig till brottet osann partsutsaga.

Källa: Åklagarmyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om