På randen till konkurs. Med spärrade konton och avstannad produktion. Då kliver LKAB in och räddar konkurrenten Northland resources från undergång. Enligt uppgifter till Sveriges Radio Norrbotten utgör LKAB en femte part som tillsammans med fyra andra aktörer kommer gå in och med de pengar så Northland kommer upp i finansieringen på 2,2 miljarder kronor, pengar som behövs för att säkra den långsiktiga finansieringen.
Enligt Northland själva kommer affären slutföras under onsdagskvällen.
Dementerar inte
Lars-Eric Aaro, vd i LKAB, vill inte kommentera uppgifterna under onsdagskvällen. Han dementerar inte heller uppgifterna.
– Vi har inget att kommentera. Vi har sagt så här att vi kommenterar inte affärsrykten i marknaden, säger han.
När NSD når Karl Axel Waplan, vd Northland resources, sent på onsdagskvällen sitter han fortfarande i möte och kan inte uttala sig om avtalet som är på väg att slutas.
För finansanalytikerna Anders Haskel är inte uppgifterna helt överraskande. Inte heller att de är försiktiga med att uttala sig.
– Finns det sådana aktörer så har de hållit korten nära kroppen. Men inga lösningar ska uteslutas. Rätt som det är står ändå LKAB där tillslut, säger han.
Väntar information från ledningen
Northland resources informationsdirektör Niklas Dahlström befann sig under onsdagskvällen i den stillastående gruvan i Kaunisvaara. Han uppgav att han själv inväntade information från ledningen.
– Vi har inte gått ut med något till personalen. Däremot har vi talat om vad som händer nu och imorgon. Men det är ju mer hur vi fördelar arbetet och så vidare, säger han.
Efter turbulenta månader för Northland Resources är det enligt Anders Haskel svårt att sia om företagets framtid, även om starka finansiärer som LKAB träder in.
– Det är nästan omöjligt att säga. De vet nog inte själva just nu. Men ledningen måste presentera trovärdiga kalkyler för framtiden, obligationsägare och finansiärer måste känna sig helt övertygade att kalkylerna håller.
Med de stora lånen och den höga räntan blir det en balansgång för företaget att klara sig, även med den långsiktiga finansieringen löst.
– Det gäller att säkerställa att det finns ett kassaflöde som täcker upp för det här. Det är kanske också här det kniper. Man tar på sig en ryggsäck som man måste vara säker på att man orkar bära, säger Anders Haskel.
– Det blir omfattande lån. Och de som är mest illa ute i det här läget är aktieägarna och de obligationsägare som funnits sedan tidigare.
”Svårt att rädda”
På onsdagen gick gruv- och oljebolaget Lundin mining, med kritiserad gruvdrift i bland annat Kongo-Kinshasa, ut och sa att man övervägt att investera i Northland. Men avböjt med tanke på den höga risken.
– Vi har aldrig haft någon riktig exponering mot järnmalm, men har tittat på Northland. Min slutsats är att det blir svårt att rädda, det skulle kräva väldigt mycket arbete från vår sida. Kanske hade de lite för lätt att få in pengar via obligationslån i början av processen, säger han Lukas Lundin, styrelseordförande bolaget, till Nyhetsbyrån Direkt.
Northland Resources vd, Karl Axel Waplan, var tidigare koncernchef i Lundin mining innan han slutade 2007 med ett fallskärmsavtal som gav honom cirka 40 miljoner kronor, enligt tidningen Affärsvärldens beräkningar.
Förtroendet i botten
När obligationsägarombudet Norsk Tillitsmann på fredagen spärrade företagets konton var förtroendet kört i botten.
– De såg en risk i att det hela inte skulle hålla och de såg en sannolikhet att åka på en större förlust än vad de så här långt riskerat att göra, säger Anders Haskel.
Enligt Anders Haskel är de befintliga obligationsägarna och fordringsägarna måna om att inte förlora alla sina pengar. Det är Northlands största tillgång. Förra måndagen beviljades företaget förlängd rekonstruktionstid i Luleå tingsrätt till den 20 augusti.