Luleå lokaltrafik har redan kameraövervakning i vissa bussar, nu har bolaget ansökt om att få sätta in kameror i alla bussar. Med den nuvarande övervakningen krävs att chauffören trycker på larmknappen, men detta har visat sig inte vara tillräckligt. Ibland har chauffören inte befunnit sig på förarplatsen, inte kunnat larma, och kamerna förblivit avstängd.
– Det är väldigt vanlig att förare hotas. Det blir en diskussion om de ska betala eller inte och så drar det igång. Slagsmål mellan passagerare händer då och då, till och med knivslagsmål, och förare har hotats med kniv. Det är en ganska bråkig miljö från och till, säger Torbjörn Niemi, produktionschef vid LLT.
Han säger att bolaget ansökt om total kameraövervakning tidigare, men fått nej. Nu har han förhoppning om ett annat svar.
– Vi fick avslag av integritetsskäl, nu har lagen ändrats, säger Niemi.
Materialet från övervakningen raderas efter två månader och kommer att förvaras inlåst.
Blir det tryggare på bussarna med kameror?
– Jag tror det. Bara att faktum att en förare kan säga till en individ att det som händer här och nu, det filmas. Jag tror att det kan lugna situationer.
Kommer förarna vara i bild?
– Det vet jag faktiskt inte. Jag tror att en förare måste komma utanför över myntbordet för att komma i bild, säger Niemi.
Anette Glad, busschaufför sedan 28 år står och väntar med sin buss på Smedjegatan.
– Jag tro att det blir tryggare för både oss och passagerarna, säger hon.
Känner du dig otrygg på jobbet?
– Nej det gör jag inte. Men jag har kollegor som råkat ut för obehagliga situationer, säger Glad.