Lotta Finstorp om konkursen: "Det är en mardröm"

Northvolts konkurs berör både företag och privatpersoner i Norrbotten. Det är den största konkursen i Sverige och kommer att drabba Skellefteå hårt, men Norrbotten och Luleå kommun kommer påverkas.
– Det är en mardröm, säger Norrbottens landshövding Lotta Finstorp.

"Det är en mardröm", säger landshövding Lotta Finstorp.

"Det är en mardröm", säger landshövding Lotta Finstorp.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2025-03-12 18:00

Det är med oro som Norrbottens landshövding Lotta Finstorp tar emot beskedet att batteriföretaget Northvolt gått i konkurs.

– Det är en mardröm. Jag vet att det finns företag i Norrbotten som har fordringar på Northvolt. Det är klart att det kommer att bli jättetufft för de kommer inte att få sina pengar. Sedan är det en mardrömssituation för Skellefteå. Igår varslade Rönnskärsverken 200 arbetare, säger hon.

undefined
Northvolts konkurs kommer att få återverkningar i Norrbotten.

Hennes oro rör klimatomställningen som Northvolt var en del av.

– Vi måste hejda klimatförändringen och då måste man tänka långsiktigt. Just idag blev det ett hack i långsiktigheten. Det är av ren överlevnad för jorden att vi ställer om. Det som pågår här i Norrbotten måste fortsätta och vi måste stå upp för det. Min oro för Norrbotten är att det blir en osäkerhet inför de investeringar som är på gång men även framåt, för att vi ska kunna ställa om. Vi måste tro på det vi gör, trots det som hänt med Northvolt, säger Lotta Finstorp.

På onsdag nästa vecka sammanträder nätverket Agon, Accelererad grön omställning i Norrbotten med bland andra Försvarsmakten, Trafikverket, Vattenfall och Svenska kraftnät. Med på sammanträdet är även den industrisamordnare som regeringen utsett.

– Då kommer vi naturligtvis att lyfta den här frågan, säger Lotta Finstorp.

undefined
"Vi tänker på Skellefteå och erbjuder dem allt stöd de behöver.", säger Carina Sammeli, S, kommunalråd, Luleå.

Även Luleå kommun har reagerat på beskedet och erbjudit stöd till Skellefteå. De förklarar att arbetet fortsätter med att möjliggöra för omställning för andra aktörer, och att driva den samhällsomställning som följer. 

– Vi tänker på Skellefteå och erbjuder dem allt stöd de behöver. Luleå och de industriomställningar som sker här och i Norrbotten berörs väldigt lite av detta. Våra industrietableringar handlar om mineral och energitransformation, och vi ser att våra företag fortsatt ser lönsamhet i sina planer, säger Carina Sammeli (S), kommunstyrelsens ordförande.

Luleå kommun arbetar på bred front för att bevaka utvecklingen. 

– Jag är inte orolig för industrins omställning i Norrbotten. För Luleå kommun har det varit, och fortsätter att vara, viktigt att hitta sätt att möta omställningen så att risker fördelas på ett klokt sätt och att kommunens skattemedel går till investeringar som tjänar Luleå och Luleåborna både nu och i framtiden, säger kommundirektör Anna Lindh Wikblad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!