Luleå bäst i Norrland: "Ett bevis att samarbete lönar sig"

Luleå prisas som den mest attraktiva kommunen i Norrland av tankesmedjan Framtidstanken: "Ett kvitto på att vi gör rätt", säger kommunalrådet Niklas Nordström (S).

Niklas Nordström tror att ett positivt samarbetsklimat i Luleå i förlängningen har fört upp kommunen till vinnare av priset Norrank.

Niklas Nordström tror att ett positivt samarbetsklimat i Luleå i förlängningen har fört upp kommunen till vinnare av priset Norrank.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2019-04-09 19:58

Läs mer: Chockförslag.

Läs mer: Kritiserar partiet.

Läs mer: "Ingen står rustad för att bli hatad."

På onsdagsförmiddagen får Luleå kommun motta priset Norrank under en ceremoni på Mittuniversitetet i Sundsvall. I ett pressmeddelande uppger tankesmedjan Framtidstanken att ett redskap har utvecklats för att mäta attraktionskraften hos Norrlands 54 kommuner.

– Det som är roligt med det här är att de har lagt ihop olika rankningar som kommunerna är med i. Sedan har dom då adderat det med andra kriterier, säger Niklas Nordström när Norrbottens Media når honom på telefon.

Som tvåa i den första upplagan av Norrank har Umeå placerats.

– Vi blev årets tillväxtkommun och i andra änden blev vi årets barnkommun. Det är det där som är lite roligt, att vi är bra i väldigt olika typer av mätningar. Både det mjuka och det hårda.

Tror du att ni kan hålla den här nivån i fortsättningen, i dessa effektiviseringstider?

– Ja, det tror jag. Alla kommuner står inför samma resa, på ett eller annat sätt. Vi har ju ingen liksom inget unikt, där vi är helt ensamma. Alla kommunerna kommer att genomgå en liknande resa.

Niklas Nordström pekar på en rad olika faktorer som han tror har lett till utmärkelsen. Samarbetsklimatet mellan kommun, universitet, näringsliv och föreningslivet är ett.

– Man ska inte tänka för snävt, att det är bara är vad vi gör det. Utan det är väldigt mycket den här andan som vi har fått upp som jag ser är grunden till så mycket. Att folk hjälps åt och att man samarbetar. Du vet ju hur det var i Luleå på 1990-talet, då var det väldigt mycket bråk mellan aktörerna.

Kommunalrådet berättar sedan om ett hemvändarevent som arrangerades i lördags i Stockholm med, enligt honom, en hel del positiva tongångar.

Många av dem kanske drömmer om en miljö på landsbygden, och nu är skolor på väg att läggas ner i byarna. Hur tror du hemvändarna ser på det?

– Jag tänker så här: vi ser att den populära utvecklingen när det gäller landsbyggd, är de stadsnära byarna. Är du i Antnäs eller Bensbyn, där finns det skolor.

Är det bara de byarna ni satsar på nu?

– Nej, inte så. Men jag menar, man ska inte alls överdriva den diskussionen vi har nu. Den långa utvecklingen är väldigt positiv. Vi ska bygga en skola på Hällbacken, som är ett nytt område. Det klassas som landsbyggd.

Men är inte den kritikerstorm som har varit senaste tiden i stället dålig PR för Luleå?

– Återigen. Det här är inget unikt. Alla kommuner ska igenom det här. Det är inte så att det ser radikalt annorlunda i någon annan kommun. Demografin, lärarbristen, sjuksköterskebristen – den gäller för oss alla.

Niklas Nordström fortsätter:

– Ett samhälle förändras. Hällbacken växer och då är det naturligt att det byggs en skola där. Ett samhälle är dynamiskt och förändras. Det är så.

Det har ju varit hätska tongångar den senaste tiden. Tror du att alla Luleåbor tycker att det här priset är välförtjänt?

– Ja, varför skulle man inte det. Man kan väl inte önska att det går dåligt för den ort man bor på. Det tror jag inte folk tänker. Man kan nog skilja på saker och ting. Det här är ett universitet som presenterar en objektiv mätning – och vi kommer ut som "outstanding" som nummer ett. Långt före tvåan, som är Umeå. Det är klart att det ska vi vara stolta över, allihopa. Sedan att vi som är ansvariga i en kommun, att vi kommer från tid till annan att ta både positiva och negativa beslut. Det ingår i vår roll.

Han tycker att priset Norrank är ett kvitto på att Luleå kommun går rätt väg.

– Vi får ett bevis på att samarbete lönar sig – och att den här långsiktiga strategin också är rätt och riktig. Det är väldigt positivt.

Hur ser du i stort på den här kritiken som har varit den senaste tiden inför de kommande skolnedläggningarna?

– Den är vare sig oväntad eller orimligt. Det är klart att människor som är berörda reagerar. Men det finns en annan aspekt också, vilket vi som är ansvariga hela tiden måste förhålla oss till. Vi ska ta ansvar för en helhet. Och i det ingår det att barn- och utbildningsnämnden ska ta de här besluten. Och vad de landar i får vi se. Luleå betalar för mycket för lokaler och det kan vi inte göra om vi ska har råd med välfärden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om