– Vi tror att det behövs en gemensam organisation som katalysator för att verkligen kunna driva de här frågorna. En spindel i nätet helt enkelt, säger Mats Berg, kommunchef i Boden.
Samarbete, och rent av bildandet av en superkommun, har funnits som vision under en lång tid. Kommunalråden Karl Petersen (S) och Olle Lindström (M) drev frågan hårt i mitten av 2000-talet men utan stora konkreta framsteg. Sedan dess har det varit tämligen tyst, även om en viss samverkan förekommer inom exempelvis gymnasieskolan och räddningstjänsten, samt även vuxenutbildningen (gäller hela Fyrkanten).
– Kalle och Olle hade höga ambitioner men sedan hann vardagen ifatt som den ofta gör. Det saknades en sammanhållande kraft. Den skapar vi nu, säger Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke (S).
Organisatonen ska igång till hösten. Den ska finansieras gemensamt och förankras politiskt.
– Det ska vara ett tydligt uppdrag. Det är viktigt att det får den tyngd som krävs, säger Stålnacke.
Kommunledningarna anser att Boden och Luleå till stor del är en gemensam bostads- och arbetsmarknad, och tycker det är på tiden att samarbetet intensifieras igen.
– Det är ett stort och viktigt arbete där det finns mycket att vinna med att handfast börja jobba med frågorna igen, både nya och gamla och alltifrån infrastruktur till mjuka värden, säger Bodens kommunalråd Inge Andersson (S).
Exempel som nämns är kollektivtrafiken, där man ser ett dubbelspår på järnvägen som nödvändigt för pendling, utvecklingen av landsbygden och de två gemensamma älvdalarna Råne och Luleå, administration, upphandling samt hållbara energilösningar.
– Avfalls- och deponihanteringen är en viktig fråga där behovet kommer öka. Vi ska inte bygga upp separata anläggningar, säger Mats Berg.
Ett annat område för samverkan är socialtjänsten, som Luleås kommundirektör Mikael Lekfalk känner väl.
– Det finns stora utmaningar kring kompetensförsörjningen, exempelvis bristen på socialsekreterare. Socialcheferna kommer få uppdrag att säkra både kompetensen och rekryteringen, säger Lekfalk.
Anledningen till att samarbetet nu förs upp på agendan igen är inte att kommunerna vill spara pengar utan snarare att man vill öka expansionstakten.
– Men kan vi göra saker smartare och få pengar över till andra verksamheter så är det så klart ett plus, säger Yvonne Stålnacke.