Luleå Energi byter klotter mot konst

Nu har Luleå Energi tagit upp kampen mot klotter. I ett test gör den lokala eljätten om de nedklottrade elstationerna till konst. "Varje krona vi kan spara är till gagn för våra kunder", säger Tommy Haapala, elnätschef på Luleå Energi.

Luleå Energi byter klotter mot konst. Tommy Haapala, elnätschef och Carina Zolland, chef varumärke och kommunikation visar upp en konstig! elnätsstation på Storheden i Luleå.

Luleå Energi byter klotter mot konst. Tommy Haapala, elnätschef och Carina Zolland, chef varumärke och kommunikation visar upp en konstig! elnätsstation på Storheden i Luleå.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2018-09-26 19:36

Flera företag och bostadsföreningar i Luleå är utsatta för klottrare. Luleå Energi och Luleå kommun i stort är inga undantag.

Luleå Energi har 678 nätstationsbyggnader i Luleås elnät, och antalet ökar för varje år i takt med kommunens tillväxt, lägg därtill att det finns cirka 4 000 kabelskåp som också är utsatta för klotter.

Luleå Energi har tagit tag i saken och presenterade under onsdagen ett smått unika sätt att bearbeta och minska klottret på företagets elanläggningar.

– Genom att uppföra olika typer av konstnärliga uttryck på nät- och fördelningsstationer runt om i stadsdelarna, är förhoppningen att klottret ska minska, samtidigt som Luleås stadsbild förskönas. Ett första test har genomförts på Storheden där en av företagets anläggningar fått ny klädsel, säger elnätschefen Tommy Haapala.

Tommy Haapala fortsätter:

– Vi målar om ungefär 80 nätstationer varje år och vi har ett gott samarbete med Luleå kommun i detta. Totalt lägger vi ner ungefär en halv miljon kronor årligen på sanering, säger Tommy Haapala.

Carina Zolland, chef Varumärke & kommunikation på Luleå Energi är en av personerna som ligger bakom det här testet.

– Vi lägger en hel del resurser på klottersanering och ommålning av våra olika byggnader, säger Carina Zolland.

Genom det nya konstprojektet vill företaget försöka råda bot på problemet och samtidigt bidra till en förskönad stadsbild. Först ut är en anläggning på Storheden, designat av Maria Näslund. Det finns planer på att utsmycka fler.

– Vi vill visa att vi bryr oss om Luleå som stad och bidra till ett positivt intryck bland de boende i deras närmiljö genom att göra konstnärliga avtryck. Eftersom planen är att dekorera fler anläggningar, så tar vi gärna in förslag från allmänheten på hur de skulle kunna se ut. Är du konstnär, glad amatör eller bara någon med bra idéer, tveka inte att höra av dig, uppmanar Carina Zolland.

Elnätschefen säger att klottersaneringen naturligtvis drabbar elkunderna.

– Vi måste ju lägga saneringskostnaden på elpriset, just därför är det här så viktigt. Varje krona vi kan spara är till gagn för elkunderna, säger Tommy Haapala.

Syftet är inte bara att få bort klottret.

– Vi vill också göra Luleå vackrare, säger elnätschefen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om