Luleå hamn redovisade minussiffror (medan Luleå Lokaltrafik gick plus med 786 000 kronor, vilket är ovanligt. Prognosen var minus 2,7 miljoner och 2023 backade LLT 10,3 miljoner kronor) och landade på minus 70 miljoner. Det täcks av avsättningar från andra kommunföretag och inte av skattemedel. Att de går minus beror till stor del på amorteringar och räntekostnader på de omfattande lån som följer av att hamnen ska byggas ut.
– Det här är en naturlig konsekvens av läget och ja, jag är bekymrad. Hamnen har investeringar på miljardbelopp och en omsättning på 120 miljoner. Det är klart att de inte har råd att betala det med egen nota, säger Carina Sammeli och fortsätter:
– Det är klart att jag är orolig för det. Vi brukar tillskjuta medel till andra bolag som LLT och Nordiskt Flygteknikcentrum där det kan ligga på minus 20-25 miljoner kronor. Nu kommer ett bolag och behöver 70 miljoner kronor och de är bara i början av sin investeringsfas.
Ifjol hade kommunen räknat med att de skulle behöva ta ut 45 miljoner kronor av kommunföretagen för att täcka underskott. Nu blev det inte så, men det pekar ändå på ett bekymmer om hamnen fortsätter dras med underskott.
– De senaste tio åren har vi haft den möjligheten för att inte behöva göra för snabba neddämpningar i kommunen. Om de pengarna nu behövs i bolagskoncernen kommer vi ha svårt att föra över dem till kommunen. Det här är något vi kommer att behöva fundera mycket över, säger Sammeli.