Luleå Hamn om hamnkrisen

Det låsta läget i hamnen blir dyrare för varje helg som går. Facket och Shorelink sitter i förhandlingsrummet för att nå en lösning. "Det är deras avtal och förhållanden", säger Henrik Vuorinen, vd för Luleå Hamn.

Konflikten förlamar kommunägda Victorahamnen på helger.

Konflikten förlamar kommunägda Victorahamnen på helger.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2018-06-28 12:17

Victoriahamnen ägs av det kommunala aktiebolaget Luleå Hamn AB. 2014 privatiserades själva driften i hamnen. Företaget Shorelink vann upphandlingen och har sedan april 2016 ansvaret för kunder, personal, drift och underhåll för hela området i Victoriahamnen. Detta inkluderar bland annat kranarna och kranförarna som striden handlar om. Kranförarna vägrar att arbeta övertid på helger. Transportarbetareförbundet och Shorelink är på kollisionskurs och det lokala kollektivavtalet har sagts upp.

Läs mer: Konflikt lamslår Victoriahamnen

Shorelink har tre år kvar på sitt femåriga avtal med Luleå Hamn.

– Egentligen har vi inga kommentarer. Men det är klart att det är olyckligt att vi inte kan ha full produktion även på helgerna. Vi hoppas att parterna är kloka och förnuftiga och kommer överens, säger Henrik Vuorinen, vd på Luleå Hamn.

LÄS MER: Fackens brev avslöjar djup spricka mot Shorelink

Luleå Hamn, kranförarnas tidigare arbetsgivare, har en kontinuerlig dialog med Shorelink om driften i Victoriahamnen. Trots det uppges inte konflikten ha förts på tal.

– Det är deras avtal och förhållanden. Men om de vill ha stöttning eller våra synpunkter så hjälper vi till, säger Henrik Vuorinen.

För varje helg som går ökar kostnaderna i form av förseningsavgifter till rederiernas fartyg som får vänta på att lossas. Förseningar och väntetider är annars hamnbranschens huvudfiender som undviks genom att lossa och lasta fartygen så fort som möjligt.

LÄS MER: SSAB gör svidande förluster

SSAB, hamnens största kund, betalar svidande förseningsavgifter. Indirekt påverkas även skattebetalarna då statliga LKAB hittills har fått betala närmare en halv miljon kronor.

– Det är ett avtalsupplägg så jag har väl ingen synpunkt annat än att det alltid är trist när tredje part blir lidande. Men så är det i en konflikt.

LÄS MER: LKAB skadas av konflikten

Vad kan ni göra?

– I slutändan är det en fråga mellan de två parterna. Vi är inte involverade. Däremot är vi oerhört måna om att hamnen mår så bra som möjligt och kan leverera så bra service som möjligt. Vi är en serviceleverantör. Klart att det är olyckligt att kunderna inte får den service de förväntar sig och har rätt att få.

Hyser ni förhoppningar om att konflikten ska lösas snart?

– Det är få tvister som håller på i all evighet. Men ju förr desto bättre.

Samtidigt pågår försök att lösa krisen i förhandlingsrummen.

Under torsdagen sitter Transportarbetareförbundet och Shorelinks företagsledning i avtalsförhandlingar.

– Jag har inga kommentarer i dagsläget eftersom förhandlingar pågår, säger Anette Vilhelmsson, ombudskvinna för avdelning 1 Hamn och Stuveri i Svenska Transportarbetareförbundet.

LÄS MER: Styrelsen i Shorelink om vd:n

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om