Luleå hamnfestival: Det var som sjutton, Leif

I sjutton år har han varit projektledare – först för Luleåkalaset och numera för Luleå hamnfestival. Med veckans folkfest tackar Leif Renholm för sig. "Dags att lämna över till någon annan nu", säger 66-åringen.

Foto: Fotograf saknas!

Luleå2019-07-08 18:50

I veckan är det åter dags för Luleå hamnfestival, då stans centrala delar tas över av tivolin, musikscener och öltält. Projektledaren Leif Renholm, som har varit med ända sedan förlagan Luleåkalaset drog igång 2003, är nöjd med hur gratisfesten har förändrats över tid.

– Det har utvecklats väldigt positivt och blivit en fyra dagar lång folkfest.

På onsdag hålls invigningstal av kommunalrådet Lenitha Ericson i Stadsparken och därefter väntar ett fullspäckat program i fyra dagar på tältscenerna och stans krogar.

I fjol kom totalt 120 000 besökare till festivalen.

– Den ambitionen har vi i år också, om vädret är på vår sida. Och det brukar det vara. Inte för inte kallas jag för "väderguru", säger Leif Renholm och ler i solen.

Målgruppen har alltid varit Luleåborna själva, även om många besökare kommer från kringliggande kommuner också. De norska turisterna har däremot inte lockats lika mycket av festivalens kvällsutbud.

– Våra norska vänner är till stor del småbarnsfamiljer. De kommer på tivolit dagtid, men inte på kvällarna. Vi har kanske inte alltid lyckats med att boka norska artister heller.

Profilen på det musikaliska utbudet genom åren har annars varit brett och folkligt, så även i år. Rockabilly-tältet är nytt, medan populära Bluestältet flyttar till Strandparkeringen.

Och Leif Renholm är nöjd över artistbokningarna.

– Vi vill ha musik för hela familjen. Jag ser fram emot både Louise Hoffsten och Peg Parnevik. Raj-Raj band och The Magnettes från Pajala får vi inte heller glömma, det finns många tornedalingar i Luleå.

Festivalen har totalt omkring fem miljoner kronor i budget, varav artistbokningarna utgör cirka 500 000 kronor.

– Visst hade vi kunnat behöva mer pengar. Artisterna blir inte billigare direkt.

Däremot har hamnfestivalen sällan satsat på mer kritikerrosade akter.

– Vi har en stor scen, med relativt stort publikområde. Vem gläds åt mer okända artister då?

Samtidigt väljer arrangörerna att i år minska på just publikytan framför den stora scenen.

– Det är så mycket roligare både för publiken och artisterna när det är fullt med folk framför scenen.

Leif Renholm tycker att festivalen har varit relativt skonad från bråk, misshandelsbrott och tonårsfyllor genom åren.

– Polisen brukar säga att det är soim en vanlig helg, inget katastrofalt som brukar ske.

De har också satsningen "Blås grönt" där föräldrar kan låta barn och barnbarn i 13-17-årsåldern göra nykterhetskontroller innan de går hem.

– Sen är de med i en utlottning med fina priser – man kan vinna både körkortsutbildning, cykel och annat kan ju vinna fina priser i "Blås grönt" numera.

De senaste åren har det också varit mycket debatt kring sexuella ofredanden på festivalerna.

– Vi har fem publikvärdar för detta som samarbetar med ordningsvakter och polis. Tyvärr svårt att upptäcka vad som sker midjan och neråt bland besökarna i publiken. Enligt polisen har tafsandet gått ned, men om det finns ett mörkertal är svårt att säga.

Som ett led i att förebygga trakasserierna har de också "Killmiddag" som en punkt i festivalprogrammet, där organisationen Män i Luleå ska samtala med killar om det sexuella våldet.

– Man måste prata, prata och prata mer om såna här saker.

Sommarens hamnfestival blir Leif Renholms sista och nu väntar pensionering för 66-åringen. När han blickar tillbaka på den 17 åren som har gått, minns han gärna de stora artistbesöken i början av 2000-talet.

– Visst var det roligt när vi bokade artister som Tom Jones och Bonnie Tyler till Luleåkalaset, då hade vi en budget runt två miljoner kronor bara för artisterna. Och "high time" var nog ändå Europe 2005, säger hamnfestivalens projektledare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om