Den senaste prognosen pekar mot att Luleås befolkningstillväxt för 2019 blir cirka 400 personer. I dag har Luleå ökat med 338 personer jämfört med samma tid i fjol.
Det är dock en bra bit under målet på 600 personer, och ännu längre från en årlig ökning på en procent, som ledningen talade högt om för bara några år sedan.
– Det är bara inse att vi måste dra ned på prognoserna. Det är inte rimligt att budgetera för en så stor ökning de närmaste åren, säger kommunalrådet Lenita Ericson (S).
Luleås befolkningsökning har tappat fart. 2018 ökade Luleå med 362, vilket var en halvering från 2017.
– Vi hade väldigt fina siffror några år i samband med flyktingkrisen och trodde nog att det skulle hålla i sig. Det kan hända att en ökning på 400 personer är mer rimlig att budgetera för. Det hindrar dock inte att man kan ha en högre målsättning. Vi får se vad tjänstepersonerna föreslår, säger Lenita Ericson.
Luleå hade vid årsskiftet en befolkning på 77 470 personer.
Att befolkningsökningen mattats påverkar bostadsmarknaden. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade på måndagen att förlänga markanvisningsavtal i Kronandalen med sex byggaktörer:
* Avtalen med Lerstenen och BDB Bygg förlängs med ett år till 30 juni 2020 respektive 30 september 2020.
* Avtalet med Riksbyggen förlängs till årsskiftet.
* Avtalen med SHH, Heimstaden och HSB förlängs till 30 juni 2021 respektive 30 september 2021.
LÄS MER: Bolagen vill vänta med att bygga på Kronan
Det är för övrigt andra gången som markanvisningsavtalen förlängs.
– Det är inte så konstigt att det blir så här. Det kan ta 10-15 år att bygga en ny stadsdel. Planeringen måste ske vid ett tillfälle men byggnationen sker successivt, säger Lenita Ericson.
Hon är inte orolig för att byggplanerna ska grusas för gott.
– Företagen säger att de vill hålla i sina projekt.
Kan ni vara säkra på det?
– Nej. Vi vet att vi står inför en lågkonjunktur. Men åtminstone några av dem har uttryckligen sagt att de avser att fullfölja sina planer. Det är också viktigt att vi orkar hålla i bostadsbyggandet över tid. Det har vi missat tidigare. Det är en sak som Umeå gjort bättre och det är bland annat orsaken till att Umeå kunnat växa kontinuerligt.
Liv Shange Moyo, gruppledare för Rättvisepartiet, menar att det svala intresset kan bero på att kommunen inte planerat för marknadens behov.
– De som behöver bostad kanske inte har råd att köpa på Kronan? Billiga hyresrätter finns det däremot en efterfrågan på, säger hon.
– Det både planeras och byggs en hel del hyresrätter på Kronan, säger Ericson.
Centerns gruppledare Carola Lidén tror att byggandet och befolkningstillväxten riskerar att hämmas av kommunens planer på att stänga byaskolor.
– Alla vill inte bo på Kronan. I Måttsund däremot har det funnits en stor efterfrågan. Det är på landsbygden som befolkningen ökat tidigare. Det kan brytas nu, säger hon.