Ingela Lekfalk – dokumentärfilmare, regissör, producent, manusförfattare och näringslivschef, för att nämna några av strängarna på hennes lyra – vilar inte på lagrarna.
Nu är hon igång med en ny dokumentärfilm, som ska ha premiär i februari 2018.
Finansieringen är i hamn med hjälp av filminstitutet, SVT och Filmpool nord, och de första klippen är tagna.
Motivet är Luleå hockeys damlag.
– Jag har funderat ett par år på att göra den här filmen, och det är ju så med film – ska man göra en måste man vilja väldigt, väldigt mycket. Det är en lång och mödosam stig att få finansiering, säger Lekfalk som är glad över att de ekonomiska bitarna nu är på plats.
– Det här är den sista generationen damhockeyspelare som har vuxit upp och spelat med grabbar. Nu görs det omfattande insatser, där de själva är en stor del, för att få tjejer att spela hockey. En del säger "går det verkligen att fylla ett ungdomslag med bara tjejer?", och jag tänker att det är exakt samma fråga som Pia Sundhage fick för 30-40 år sedan. Det är så häftigt att få vara med och följa hockeyn när den tar klivet in i framtiden, säger Lekfalk.
Det är lätt att tänka sig att dokumentären kommer att handla om genus. Men det är inte en självklarhet, menar Lekfalk.
– De flesta dokumentärer skildrar ju det som redan hänt – det är lättare att skriva ett manus då. Men jag har inte gjort den typen av filmer. Jag är mer "hooked" på nuet och älskar att bara följa livet och se vad som händer. Det gäller att ha öppna ögon och öppna sinnen inför vad de här tjejerna vill berätta. Det är för tidigt att säga vad filmen kommer att handla om för då kanske vi missar målet, säger Lekfalk.
Men ett fokus som Lekfalks film med säkerhet kommer att ha tror hon är passionen.
– Det här är tjejer som jobbar eller studerar heltid och sedan spelar hockey på fritiden. Med väldigt knapphändiga resurser. Men de älskar vad de gör. Och någon som lägger så många timmar på ett intresse för att man tycker det är viktigt – det är värt att uppmärksamma.
I Luleå finns Sveriges bästa damhockeyspelare, menar Lekfalk. Nu kommer de att skildras i avbytarbås, omklädningsrum och lagbussar – allt som egentligen sker utanför isen, säger Lekfalk.
– Vi följer en tidscykel med uttagningarna till landslaget, hemmalaget och seriespelet och sedan vilka som blir utvalda till OS-truppen 2018. Vi har redan filmat lite och just nu håller vi på att lära känna varandra. Jag ska handskas varsamt med den här filmen, för jag är så oerhört tacksam över att ha fått det här förtroendet – från ett helt lag, säger Lekfalk.