Luleås restauranger: Härifrån kommer köttet

Sveriges konsumenter har gjort stickprov på 15 restauranger i Luleå: Från vilket land kommer köttet de serverar? Här är svaren.

Krogsnusket. Luleå kommuns miljöinspektörer har under 2017 genomfört 194 kontroller av Luleås restauranger. Granskningen resulterade i bland annat 104 upptäckta brister i rengöring och 17 fall av bristande personlig hygien.

Krogsnusket. Luleå kommuns miljöinspektörer har under 2017 genomfört 194 kontroller av Luleås restauranger. Granskningen resulterade i bland annat 104 upptäckta brister i rengöring och 17 fall av bristande personlig hygien.

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

LULEÅ2018-09-21 18:50

Restaurang: Baan Thai

Info om ursprung i lokal: Nej

Nötkött: Troligen Sverige

Griskött: Sverige

Kyckling: Danmark

Restaurang: Bangkok – Thai restaurant

Info om ursprung i lokal: Nej

Nötkött: Sverige

Griskött: Sverige

Kyckling: Sverige, Brasilien

Restaurang: Bistro Norrland

Info om ursprung i lokal: Nej, men ibland

Nötkött: Sverige

Griskött: Sverige

Kyckling: Sverige

Restaurang: Blå gåsen

Info om ursprung i lokal: Nej

Nötkött: Ej svar

Griskött: Ej svar

Kyckling: Ej svar

Restaurang: Café Metropol

Info om ursprung i lokal: Nej

Nötkött: Sverige

Griskött: Oftast Danmark

Kyckling: Thailand

Restaurang: Café Nouveau

Info om ursprung i lokal: Nej

Nötkött: Irland

Griskött: Fläskfilé: Tyskland. Ursprung varierar annars.

Kyckling: Sverige, alltid

Restaurang: Corsica

Info om ursprung i lokal: Nej

Nötkött: Troligen Sverige eller Finland

Griskött: Troligen Sverige eller Finland

Kyckling: Ej svar

Restaurang: En trappa upp

Info om ursprung i lokal: Nej

Nötkött: Oftast Sverige. Ibland Brasilien/Argentina

Griskött: Danmark, Sverige och Polen

Kyckling: Thailand, Polen, Sverige och Brasilien

Restaurang: Friends fika and food

Info om ursprung i lokal:Ja, en rätt

Nötkött: Sverige

Griskött: Sverige

Kyckling: Sverige

Restaurang: Goodwill

Info om ursprung i lokal: Nej

Nötkött: Oftast Brasilien

Griskött: Sverige

Kyckling: Sverige

Restaurang: Hemmagastronomi

Info om ursprung i lokal: Nej

Nötkött: Sverige

Griskött: Sverige

Kyckling: Sverige

Restaurang: Luleå bistro och bar

Info om ursprung i lokal: Nej

Nötkött: 19,8 procent lokalproducerat, 16 procent Sverige och 60 procent EU

Griskött: 19,8 procent lokalproducerat, 16 procent Sverige och 60 procent EU

Kyckling: Holland

Restaurang: Mat och prat

Info om ursprung i lokal: Nej

Nötkött: Vet ej, används sällan

Griskött: Vet ej, används sällan

Kyckling: Thailand

Restaurang: Savoy

Info om ursprung i lokal: Nej

Nötkött: Oftast Sverige ibland Polen

Griskött: Sverige, Finland, Chile, Polen

Kyckling: Polen

Restaurang: Symphonie

Info om ursprung i lokal: Nej

Nötkött: Sverige

Griskött: Sverige

Kyckling: Sverige

Källa: Sveriges konsumenter

Så gjordes undersökningen:

Undersökningen bestod av stickprov på 61 slumpmässigt utvalda lunchrestauranger som serverar dagens rätt eller lunchbuffé, varav 15 var restauranger i Luleå.

Restaurangerna besöktes vid lunchtid, strax före eller efter lunchrusning. Tillgänglig personal fick frågan om de känner till ursprunget på det nöt-, gris- och/eller kycklingkött som ingår i dagens lunch. Restaurangbesöken skedde maj-augusti 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om