Lulesemlan ska utmana favoriterna

Han har gjort desserter på Nobelmiddagar och kungliga födelsedagar. Nu har konditorn Benny Hasselgren skapat en lokal semla som ger klassikerna en rejäl match.

Konditor Benny Hasselgren, på Clarion hotel i Luleå, har tagit fram en Lulesemla som ser ut som en snögubbe. "Den är jättebra", konstaterar han.

Konditor Benny Hasselgren, på Clarion hotel i Luleå, har tagit fram en Lulesemla som ser ut som en snögubbe. "Den är jättebra", konstaterar han.

Foto: Magnus Tosser

Luleå2019-02-26 05:00

Semmelwrappen, prinsessemlan och chokladsemlan har alla försökt, men inte lyckats konkurrera med originalet.

När Norrbottens Media frågade konditorn Benny Hasselgren om han kunde skapa en norrbottnisk semla av högsta klass som hade allt det goda – plus en lokal touch dröjde inte svaret länge. Nu är Lulesemlan här och Hasselgren är nöjd med sitt verk.

– Den är jättebra, jätterolig, glad – och god, säger konditorn.

– Jag är lite gammelmodig, jag vill att en semla ska vara en semla. Även om det ser ut som en snögubbe är det näst intill en vanlig semla, jag tycker att den är jättebra jämfört med många andra grejer jag har sett.

Benny Hasselgren vet vad han pratar om, knappast någon i norra Sverige kan mäta sig med hans meriter. Sedan 1994 har han jobbat som konditor och på sitt första jobb hjälpte han till att göra Operakällaren till stjärnkrog, där slottsmiddagar blev en del av vardagen.

– Det var mycket banketter och om exempelvis kronprinsessan Viktoria fyllde år var det 1 300 middagar som skulle fixas. Mycket sånt, berättar han.

Efter några år på Stallmästaregården ringde kändiskonditorn Magnus Johansson och frågade om Benny Hasselgren kunde hjälpa honom med nyöppnade delikatessbutiken Xoko. Som Johanssons högra hand fick konditorn bland annat hjälpa till med att göra desserter till fem Nobelfester innan flytten till Luleå.

Sedan nyår jobbar Benny Hasselgren på Clarion hotel och med sin Lulesemla hoppas han kunna bidra till ett bättre utbud av bakverk i Luleå.

– Tyvärr bakar många med färdig semmelfyllning här uppe, det är gjort på aprikoskärnor och grejer – det är så hemskt i min värld, det går inte, säger han.

De senaste åren har dock fler och fler levererat en produkt som Hasselgren uppskattar, "med bra innehåll och inte bara fusk", vilket han ser som nödvändigt.

– Vi är nästan 20 år efter här uppe, men det går framåt och det kanske är huvudsaken.

Uppgiften var att skapa en lokal semla och konditorn testade allt från att skapa norrsken med choklad till att göra en rostbollssemla.

– Jag kan göra en men om jag skulle göra 20 eller 100 någon gång hade det tagit mig en månad. Jag var tvungen att tänka enklare och så kom det snö, snö, snö – då kom jag på det, berättar han.

Hans huvudregel är att bullen ska bakas med kärlek och smör – fyllningen ska vara gjorde på äkta mandel och med mandelbitar i.

– Det är en vanlig semla, med samma smaker, men är omstajlad till en snögubbe. Detaljer på den består av marsipan, som också innehåller mandel, jag vill behålla det som en semla. Det får inte bli något annat, säger Benny Hasselgren.

Testpanelens omdöme:

"Det här är ändå en semla, mycket mer än en semmelwrap, men i en annan design. Trots att jag är traditionalist skulle jag kunna tänka mig att köpa den här, den är väldigt gullig". (Karin Åberg)

"Jättegod mandelmassa i den och mycket grädde, det hade ungarna tagit direkt om de såg den i disken. Den här ligger bättre till än många andra – smaken är jättegod, fyllningen är jättefin och en fin bulle". (Sofia Nordin).

.

Konditorn

Namn: Benny Hasselgren

Ålder: 42 år

Bor: Norra Sunderbyn

Familj: Sambo och ett barn.

Karriär: Har jobbat som konditor på Operakällaren, Stallmästaregården, Xoko, Fotografiska, Hemmagastronomi och Börje Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om