Svenska 15-åringars resultat rasar i Pisa-undersökningen.
Sämst går det för pojkarna.
Deras kunskaper har försämrats mer än flickors de senaste 12 åren i samtliga kunskapsområden som mäts i Pisa.
Jag var i Finland förra veckan för att höra hur man diskuterade kring resultatet i Pisa- undersökningen där. Raumanskolan, Torneå, ser ut som en skola gör i Sverige, korridorer och elever som sitter i grupper och tittar ner i mobiltelefoner på rasten.
Men känslan är annorlunda, lite gammalmodig kanske.
Det är små saker.
Som att eleverna står vid sina bänkar och hälsar innan lektionen börjar och som att eleven som knackar på klassrumsdörren väntar utanför på att läraren ska öppna.
I Finland har lärare redan den status de behöver. Det är läraren som är chef i klassrummet.
Och det märks.
Landets 15-åringar ligger fortfarande i topp i Pisa-undersökningen även om också deras resultat sjunker.
Jorma Väänänen, rektor vid Raumanskolan, säger att de försämrade finska resultaten inte beror på lärarna, det är samma lärare som för tre år sedan. Inte heller har läroplanen ändrats.
Han säger att det är eleverna som förändrats, att det handlar om elevernas vana att sitta med sina telefoner och datorer hela tiden och att det inte främjar kunnande utan möjligen vetande. Att eleverna inte längre läser skönlitteratur.
I Sverige har vi under en längre tid talat så mycket om behovet av att höja lärarnas status så det är det som ringer i öronen så fort skolfrågor kommer upp.
Lärarnas kompetens är viktig och det finns brister i den. Skolverket har kommit fram till att nästan hälften av lärarna i grundskolans högstadium inte har utbildning i det ämne hon eller han undervisar i. Det är ju inte riktigt klokt. Jag hoppas att det blir bättre när lärarlegitimationen införs och endast behöriga lärare får ansvara för eleverna. Samtidigt funderar jag på om kommunerna är beredda på vad det kommer att kosta.
Men om elevers resultat försämras år efter år är det inte bara en skolfråga utan en samhällsfråga.
Det här är inget som händer över en natt.
Elevernas dåliga motivation måste vi alla ta på oss.
När föräldrar söker ledigt för barn mitt i terminen för struntsaker eller för en semesterresa så sänder det signaler att skolan inte är så viktig.
Och hur är det med datoranvändandet.
Den fantastiska tekniken öppnar världen för oss och internet har gjort våra unga bra på engelska, det syns också i undersökningar.
Datorn erbjuder omedelbar behovstillfredsställelse. Hur det påverkar den ungas motivation till att kämpa med svårvunna kunskaper kan man undra?
Inte lär de sig tålamod i alla fall.
Mark Zuckerberg fick en bra ide och hans skapelse Facebook gjorde honom ekonomiskt oberoende.
För de flesta av oss andra ligger lyckan i ansträngning och hårt arbete.
Det måste vi få våra barn att fatta.