– Det känns otroligt skönt. Vi har jobbat i tre dygn i princip. Utan Sjöfartsverkets hjälp och lite tur med vädret i veckan hade det aldrig gått, säger Jakob Nygård, Sirges sameby.
Det första försöket att driva renhjorden över den nylagda isen på torsdagen misslyckades eftersom renarna vägrade gå ut på blankisen.
På fredagen hade det fallit snö och samebyn hade tagit hjälp av en helikopter. Trots det lyckades man bara få över ett hundratal renar.
– Det var så mycket flödvatten vid stränderna. Och sprickor. Renarna känner ingen skillnad på om det är flödvatten eller öppet vatten.
Men på lördagen lossnade det till sist.
– Ja, det gick trögt men till sist var alla över. Vi var ute redan när det ljusnade, vid halv fem-tiden någon gång. Det var rådimma, man såg knappt handen framför sig och hade vi inte haft spåret att följa hade vi aldrig hittat.
Nu är alla renarna på Junkön, och när de flyttas norrut vet inte Jakob Nygård.
– I den bästa av världar i mitten av april någon gång. Vi får vänta och se. På fjället är det full vinter ännu.
Samebyn sparade både tid och pengar på att man slapp vänta till att ta över dem med pråmar.
– Det är svårt att säga något, men ett sexsiffrigt belopp i alla fall.
Hur tänker ni inför framtiden?
– Vi har ju den här rutten som renarna går varje år. Fortsätter det så här måste vi lägga om den och vårt arbete. Men man vet inte om det blir nya förhållanden hela tiden. Det väntar stora omställningar för renskötare och andra som är beroende av naturen när naturen är satt ur spel, säger Jakob Nygård.