M-förslag: Bygg om källarlokaler till lägenheter

Att bygga bostäder i källarvåningar i redan befintliga hyreshus och att införa bostadsgaranti. Det var förslag som kom upp i en debatt på LTU om bostadsbristen för studenter.

Mattias Karlsson (M), Jan Nyberg (Mp), Lenita Ericsson (S) och Joakim Jakobsson, ordförande i Luleå studentkår, debatterade bostadsbristen för studenter på LTU.

Mattias Karlsson (M), Jan Nyberg (Mp), Lenita Ericsson (S) och Joakim Jakobsson, ordförande i Luleå studentkår, debatterade bostadsbristen för studenter på LTU.

Foto: Ulrika Vallgårda/Frilans

Luleå2018-05-10 13:31

Sveriges förenade studentkårer, SFS, granskar varje år bostadssituationen i landets studentstäder inför terminsstarten. Luleå har flera år i rad hamnat på den föga smickrande röda listan, vilket innebär att nya studenter inte kan räkna med att hitta en permanent bostad under första terminen.

Även om privata aktörer har trätt in och byggt många nya lägenheter på senare år så är vi inte i mål, menar Joakim Jakobsson, ordförande i Luleå studentkår.

–Situationen är jättetråkig och det har den varit länge. Vi saknar i dagsläget 200 lägenheter till studenter, påpekar han och får medhåll från kommunalrådet Lenita Ericsson (S).

–Bostadsbristen är åt fanders och den slår mot alla grupper i samhället – inte bara studenter. Därför behöver bostadsbyggandet fortsätta vara en av de absolut viktigaste frågorna både i kommunen och i hela Sverige, säger hon.

Onsdagens debatt arrangerades av Hyresgästföreningen med anledning av en enkät som organisationen har låtit genomföra bland studenter i Norrland.

Resultatet visar att möjligheten att hitta ett tryggt boende kan vara avgörande för valet av lärosäte.

Mattias Karlsson (M), oppositionsråd i Region Norrbotten, tillika ledamot i styrelsen för Lulebo understryker att bostadsbyggandet är a och o för tillväxten.

–Vi får aldrig hamna i ett läge där en människa tackar nej till att bo i Luleå för att det inte finns bostad, säger han och har själv flera olika förslag på lösningar.

–Det är viktigt med ett regelverk som gör det möjligt att bygga mindre bostäder så att vi får ner hyresnivån för studenter. Det är också viktigt att Lulebo ges möjlighet att skapa fler billiga lägenheter.

Han menar att det skulle gå att skapa många nya bostäder för studenter relativt enkelt bara genom att se sig om i befintligt bestånd.

–Vi kan säkerligen bygga 120 lägenheter genom att använda de källarlokaler och andra tomma lokaler som finns i Lulebo, säger Mathias Karlsson.

Jan Nyberg (Mp) är kritisk till hur marknaden tenderar att strypa byggandet när efterfrågan stagnerar för att hålla uppe priserna – en situation som vi är i just nu.

–Det är alltså inte produktionskostnaden som är så dyr, utan det är de stora byggföretagen som väntar på att priserna ska raka i höjden, säger han och påminner om allmännyttans ansvar i det läget.

En annan fråga som kom upp i debatten var bostadsgaranti för studenter, något som finns i exempelvis Skellefteå och Östersund. Idén fick Joakim Jakobsson att lysa upp.

–En bostadsgaranti – det hade varit superkul att presentera för våra studenter!

Studentenkät visar: Bostadsfrågan viktig

Hyresgästföreningen har under våren 2018 låtit göra en enkät bland studerande vid universiteten i Luleå, Umeå, Sundsvall och Östersund.

I enkätresultaten framkommer att 35 procent av studenterna som svarat ansåg att boendet var betydelsefullt vid deras val av studieort.

36 procent av de svarande bor i dag i kommunal hyresrätt och 46 procent i privat hyresrätt. 48 procent ville helst bo kommunal hyresrätt.

81 procent ansåg att bostadsfrågan är viktig.

Källa: Hyresgästföreningen/Kommunikationsbyrån Dobbler

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om