Målet är nått - tjejerna i hetluften

Industrin är traditionellt en manlig domän och har haft svårt att locka kvinnlig arbetskraft.
På SSAB i Luleå är målet att hälften av personalen ska vara kvinnor. I sommar har man i alla fall kommit en bit på väg. På koksverket är nämligen 50 procent av sommarvikarierna kvinnor.

Ida Sörensen, 19, Lisa Lundqvist, 19, och Johanna Lindmark, 19, på Lisa Lundqvists arbetsplats på koksverket i Luleå.

Ida Sörensen, 19, Lisa Lundqvist, 19, och Johanna Lindmark, 19, på Lisa Lundqvists arbetsplats på koksverket i Luleå.

Foto: Linnea Bergenudd

LULEÅ2013-07-05 08:07

Tungt och smutsigt.

Det är den gängse bilden av att jobba på ett stålverk. Till viss del stämmer den också, i alla fall på en del av arbetsplatserna och i alla fall smutsen.

Men när vi träffar fyra av sommarvikarierna visar det sig att de inte har särskilt tunga jobb. Lisa Lundqvist, 19, jobbar på anläggningen. Det är första delen i koksverkets process att göra koks av kol. Ett jobb som passar henne bra, säger hon.

– Jag tänkte mig att jobbet skulle vara att sitta i ett kontrollrum och övervaka, men jag åker runt på olika ställen och det är omväxlande. Det passar mig för jag är lite rastlös, säger hon.

Ida Sörensen, 19, och Sanna Johansson, 21, jobbar med ugnarna i vilka kolen blir koks, batterierna.

Det pyser och ryker. Sanna Johansson står utomhus och tätar gasläckor i batterierna. Det blir varmt när den glödande koksen åker förbi under henne. Sanna Johansson jobbar för tredje sommaren på SSAB.

– Det säger väl allt, jag trivs jättebra här, säger hon.

Varmt på jobbet

Ida Sörensen visar sin arbetsplats som delvis är mycket varm. 50 grader kan nog vara skönt på vintern men ganska krävande så här på sommaren.

Johanna Lindmark, 19, har det lite svalare. Hon jobbar på avdelningen som har hand om att rena gaser och ta reda på biprodukterna från koksverket. Hon studerar industriell miljö- och processteknik på universitetet i Uppsala.

– Det var inte så uttänkt att välja utbildningen som jag valde, men det blev rätt. Det är häftigt och stort här.

Koksverket har lyckats och har 50 procent kvinnliga semestervikarier, på verket i stort är det 35 procent kvinnliga sommarvikarier. Men när det gäller fastanställda är siffran en annan. På SSAB i Luleå är nio procent av de cirka 900 arbetarna är kvinnor. Så det är en bit kvar till målet på 50/50.

Varför har SSAB det målet?

– Vi vill spegla samhället. Vi är ett världsledande företag och måste vara attraktiva även för kvinnor, säger Mikael Krutrök, ställföreträdande koksverkschef.

Även sommarjobbarna tycker att det är viktigt att kvinnor också ser industrin som en möjlig arbetsplats.

– Det är bra och man måste visa att det här inte behöver vara ett manligt yrke. Könsblandade arbetsplatser är bättre helt enkelt, säger Johansson.

Katrerina Rodiouchkina, 19, är maskinförare för tryckmaskinen. Det skakar och dundrar när kokset trycks ut för att kylas.

– Det är intressant att se hur maskinerna fungerar och vara del i industri, säger hon.

Framtidsjobb

Sommarjobbarna trivs alltså med jobbet på SSAB. Men kan de också se sig arbeta där i framtiden.

– Jag vet inte, jag läser biologi och kemi i Uppsala. Kemi är i och för sig stort inom industrin, men jag vet inte, säger Rodiuchkina.

För Lisa Lundqvist är det klart ett alternativ.

– Jag vet inte vad jag ska göra till hösten, jag kan absolut tänka mig att jobba här, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om