De nya reglerna för källsortering av förpackningar är en utmaning, men de flesta stora fastighetsägare har redan ett system som överensstämmer med det den nya lagen säger.
– Det som är utmaningen är att ha tillräckligt med utrymme. Och så vill man ju helst inte mötas av sopor det första man gör när man kommer till ett hus, säger Gunnar Tåhlin, vd fastighetsbolaget Galären.
Vid Galärens nya fastighet på Hägern i Luleå har man byggt nedsänkta containrar för alla fraktioner, även glas, plast, papper, metall och tidningar.
– Men vi har inte sortering av allt i alla våra fastigheter, det finns inte plats eller så har det inte gått att göra så att de som hämtar kan göra det på ett bra sätt. Men när vi renoverar är det ambitionen att lösa det överallt, säger Tåhlin.
Vid bostadsrättsföreningen Kuststad i Luleå har man också nedsänkta containrar, men bara för brännbart och matavfall.
– När en riktig styrelse har tillsatts får de avgöra hur den övriga sopsorteringen ska se ut. Det finns utrymme för soprum, säger Peo Patomella, vd Innerstadsfjärdens AB.
Rikshems fastighetschef, Ulf Ohlsson, säger att man redan uppfyller de nya kraven.
– Jag tror att Luleå ligger långt framme när det gäller det här.
Likaså har Lulebo miljörum med källsortering i alla områden, enligt Carl-Axel Sundbaum, fastighetschef.
De som bor i bostadsrättsföreningen Södra hamn i Luleå har redan tillgång till full källsortering, säger Kent Stenman, vice ordförande i föreningen