Manifestation för en bättre vård

Besparingarna inom vården har gått för långt. Det anser sjukvårdspersonalen – som nu kommer agera för förbättringar.

Foto: Amanda Liikamaa

LULEÅ2016-08-22 08:00

Söndagen den fjärde september riktas ljuset mot situationen inom vården genom den landsomfattande manifestationen “Slut på rean – en annan vård är möjlig”.

Hittills har 27 städer runtom i Sverige anslutit sig och i Luleå är planeringen i full rullning.

Heidi Carnudd är sjuksköterska inom kommunen och har tillsammans med andra initiativtagare organiserat manifestationen. Hon berättar att de genom uppropet vill belysa sjukvårdpersonalens vardag med semesterkaos, övertidsberg, omänskligt arbete och en hotad patientsäkerhet.

– Vi har genom alla år som varit larmat om och om igen angående vårdsituationen. Fast det känns inte som att någon tar oss på allvar, för det händer ingenting. Vi vill tala om för vår ledning, både landsting och kommun, att nu får det vara nog. De måste öppna sina ögon för vårdpersonalen och inse att de går på knäna.

Carnudd har lång erfarenhet inom vården och har jobbat som sjuksköterska i tio år.

– Vi legitimerade sjuksköterskor är ambassadörer för omvårdnad och vi har en skyldighet i vår profession att larma när patientsäkerheten är hotad eller när vi inte kan ge en god omvårdnad. Man undrar också vad våran profession är värd när ingen lyssnar på oss?

Hon har själv varit med om stressen som kommer med jobbet och beskriver situationen som akut.

– Det är bara att se när jag började på landstiget för tio år sedan. Då var det var inte säkert att man skulle kunna få ett jobb. Man kunde önska att vara på ett specifikt ställe, men man kunde bli placerad någon annanstans. Fast nu kan man välja och vraka eftersom vi är så pass underbemannade, säger Carnudd och fortsätter:

– Det känns sorgligt och för jävligt att se arbetskollegor gå in i väggen. De sjukskriver sig, kommer tillbaka och sedan sjukskriver sig igen för att det är så stressigt. När man inte hinner utföra sitt arbete känner man sig värdelös.

Nu vill de ifrågasätta de ekonomiska besparingarna som görs inom vården och menar att det är patienterna som i slutändan blir lidande.

– Man hinner inte se hela människan och det är otroligt viktigt att vi gör det. En vanlig sak är att patienterna inte larmar. De ringer inte när de ligger på sjukhus, eller trycker inte på sina trygghetslarm, och varför gör de inte det? För de vet att vi har fullt upp och tycker synd om oss.

Manifestationen är till för alla och kommer börja vid gula paviljongen i centrum ­– för att sedan tåga mot Stadsparken. Väl där kommer deltagarna få höra talare från primärvården, landstinget, patientföreningar, patienter samt anhöriga.

– Vi hoppas det blir en stor uppslutning och att kollegor samt allmänheten visar sitt stöd och att vi tillsammans ställer krav på våra politiker i kommun och landsting. Fast även på regerings- och riksdagsnivå om vi vill ha ett samhälle med en god vård för alla.

Carnudd är noga med att påpeka att den här manifestationen bara är början på något stort.

Vårduppropets krav

En hållbar arbetsmiljö för alla professioner i vården

Tid för återhämtning vid natt- och skiftarbete

Sjuksköterskor kräver färre patienter per sjuksköterska i akutsjukvården – det ger ökad överlevnad enligt forskning

Öppna stängda vårdplatser – inga fler ska dö p.g.a. platsbrist.

Adekvat löneutveckling över arbetslivstid.

Lika vård för alla

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om