Männen i gräddfil

Luleå kommun har en speciell jämställdhetskommitté, men det hindrar inte att det manliga kommunalrådet får 9 287 kronor högre månadsarvode än det kvinnliga.

Foto:

Luleå2011-01-17 06:00

- Det kan finnas anledning för oss att ta upp detta, säger Helena Enqvist, jämställdhetskommitténs ordförande.
Medelarvodet för norrbottens ledande kommunpolitiker ligger på 49 806 kronor i månaden - 1 113 kronor eller 2,2 procent högre än förra året. Sedan valet 2006 har medelarvodet ökat med 5 596 kronor eller 12,7 procent.

Petersen får mest
I arvodestoppen ligger residensstadens kommunalråd. Karl Petersens (S) månadsarvode är 56 230 kronor. Det är 300 kronor högre än Haparandas nya kommunalråd Gunnel Simu (S), men hennes arvode kommer att höjas under våren och då kommer hon sannolikt att peta ner Petersen från arvodestoppen.
Arvodesnivån kan skilja stort mellan goda grannar. I Övertorneå kommun, en bit uppefter Torne älv, får Roland Kemppainen (S) nöja sig med 42 800 kronor i månaden och hamnar i arvodesligans botten tillsammans med de båda kommunalråden i Haparandas västra granne Kalix.
I Norrbotten är det nu tre kommuner som har mera än ett kommunalråd. I Piteå och Kalix är arvodena lika för kommunalråden. Båda kommunerna har en man och en kvinna som kommunalråd.

Försök till utjämning
I Luleå råder ingen sådan jämställdhet, trots att kommunen sedan många år har en speciell jämställdhetskommitté. Kommunalrådet Karl Petersens månadsarvode är 9 287 kronor högre än partikamraten Yvonne Stålnackes. Det har dock skett ett försök till utjämning, förra året var skillnaden 12 120 kronor.
Kommunalrådens arvoden har inte granskats av kommunens egen jämställdhetskommitté.
- Arvodena har inte varit upp i kommittén. Generellt kan jag säga att om arbetet är likvärdigt för kommunalråden så är arvodesskillnaden något man måste titta. Jag kan ta upp det i kommittén nu när NSD uppmärksammat det, säger Helena Enqvist, jämställdhetskommitténs ordförande.

Kvinnor får sänkt lön
Kiruna hade tidigare två män som kommunalråd, Kenneth Stålnacke (S) och Lars Törnman (S). Kristina Zakrisson (S) slog ut de båda herrarna i personvalet, men det får hon ingen belöning för. När hon nu tagit över kommunalrådsposten efter Kenneth Stålnacke sänks månadsarvodet med 1 605 kronor till 49 495 kronor.
Kanske är det så också i Jokkmokk, där det kvinnliga kommunalrådet lämnar över till ett manligt och vips skjuter arvodet i höjden. Anna Hövenmark (V) hade 35 750 kronor i månaden, men Stefan Andersson (S) får 43 680 kronor, en höjning med 18,2 procent. Kommunalrådet i Jokkmokk har haft den bästa arvodesutvecklingen sedan valet 2006, en höjning på 35,5 procent.

Olika princip
Medborgarna i Jokkmokks nordliga granne Gällivare vill också belöna sin ledande man, kommunalrådet Tommy Nyström (S). Hans månadsarvode höjdes vid årsskiftet med 14,5 procent till 52 100 kronor.
- Från och med i år har vi gått över från att beräkna på prisbasbelopp till att beräkna på ett inkomstbasbelopp. Därav skillnaden från förra året, säger Göran Sandström, Gällivare kommuns ekonomichef.
Kommunerna använder olika principer för hur arvoden ska räknas fram. En del utgår från prisbasbelopp, andra av inkomstbasbelopp, en tredje metod är procent av riksdagsmannaarvodet och en fjärde är en koppling som görs till kommunaltjänstemännens löneutveckling.S

LISTA: Så mycket tjänar politikerna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om