Sjukvården kommer att kontakta personer som eventuellt kan ha kommit i kontakt med de smittade, står det i ett pressmeddelande från Region Norrbotten. Personer som har blivit exponerade ska vara uppmärksam på symtom som feber, hosta, ögonirritation och utslag som börjar på huvudet och sprider sig vidare över kroppen.
Sjukdomen kan i sällsynta fall orsaka en allvarlig inflammation i hjärnan i bli livshotande.
Normalt sett dröjer det tio-tolv dagar mellan smitta och insjuknande. Regionen uppmanar de som misstänker mässlingssmitta att i första hand kontakta sjukvårdsupplysningen via 1177 för att inte utsätta andra för smittrisk.
I Sverige infördes vaccination mot mässling på 1970-talet och vaccinationen blev allmän från och med 1982. De flesta som haft sjukdomen är livslångt immuna, liksom de som har blivit vaccinerade. Det finns dock fall där personer har smittats av en lindrigare form trots vaccination.
Vaccination mot mässling erbjuds på BVC till alla barn i Sverige vid 18 månaders ålder samt i årskurs 1–2. Personer som är födda mellan 1960 och 1980 rekommenderas att se över sitt skydd. Den som har barn över ett år som ännu inte fått sin vaccindos mot mässling bör kontakta sin barnavårdscentral om familjen ska resa till andra länder där mässling är mer vanligt förekommande.
Personer födda efter 1980 som har vaccinerats enligt svenska barnvaccinationsprogrammet bör ha fått två doser vaccin och anses därmed ha ett fullgott skydd.