Yrkesprogram vid gymnasieskolor har minskat i popularitet generellt. Att flera av dem ger garanterat jobb verkar inte ha betydelse när 15-åringarna gör sina val.
Vid restaurang och livsmedelsprogrammet i Luleå gymnasieby ville lärarna slå ett slag för sitt program och bjöd in niondeklassare från hela länet på fredagen. Eleverna fick vara med och göra mat, baka och servera.
– Fortfarande är många osäkra på vad de ska välja till gymnasiet. Vi ville erbjuda lite mer information kring vad vårt fantasiska program och ge möjlighet att prova på, säger Linda Kyrö, lärare i servering och barteknik.
Petter Nyberg, delägare i restaurang CG i Luleå och medlem i programmets branschråd, dyker upp vid prova-på-dagen.
– Det är jättebra att det ges möjlighet för elever att prova på utbildningen och visa på vilken bra bransch det är. Restaurangbranschen växer och utvecklas och skriker efter folk, säger han.
Han är ett exempel på att utbildningen ger en grund för utveckling. Själv gick han den och sedan vidare med en sommelierutbildning.
– Nu finns helt andra karriärmöjligheter än när jag gick ut. Utvecklingen går också mot mer seriösa arbetsgivare. Det måste vara hållbara arbetsmiljöer om man ska klara av att vara kvar i framtiden. I Sverige finns några av världens bästa restauranger, säger Nyberg.
Tre elever från Örnässkolan rör ihop guacamole i en stor binge. De säger att det är kul att vara med och göra maten, men just de här flickorna verkar ha andra intressen som styr gymnasievalen.
– Jag väljer utifrån mina intressen och det jag tycker är roligt. Jag vill jobba med animation på film och ska välja estetiskt program i gymnasiet, säger Saga Jansson, 15.
För My Rova, 15, lutar det åt barn- och fritidsprogrammet.
– Jag tänker att jag vill göra något roligt i gymnasiet för att sedan kunna gå vidare och studera på universitetet. Jag älskar att jobba med barn, säger hon.
Wilma Grönberg, 18, går tredje året på restaurang- och livsmedelsprogrammet och hon har aldrig ångrat sitt val.
– Jag älskar att laga mat och det var därför som jag valde det, jag ville bli kock. Men sedan när jag började och var ute på praktik så upptäckte jag att hur kul det var med serveringen och att mixa vin med mat.
Nu tänker jag gå vidare med en sommelierutbildning, säger hon.
Hon säger att hon brinner för jobbet.
– Det är verkligen jättekul och det väger upp att det kan vara obekväm arbetstid. Det här är en intressant utbildning för alla.
Fotnot. Sommelier är en beteckning för servitör med ansvar för vin.