Matförgiftningen: Fler har insjuknat – en till sjukhus

De 40 personer som insjuknat i bakteriell magsjuka har nu blivit 50. Och en har tvingats uppsöka sjukhus i smittan som blivit vanligare i Sverige.

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt vid Sunderby sjukhus säger att allt fler smittas av campylobacter inhemskt.

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt vid Sunderby sjukhus säger att allt fler smittas av campylobacter inhemskt.

Foto: Jonas Lindsköld

Luleå2016-08-30 12:04

Det var den 17 augusti som personal från skolor och förskolor på Bergnäset och sörbyarna i Luleå deltog i en inspirationsdag. Och drygt en vecka senare började de insjukna, en efter en, i något som verkar vara en mycket svår magsjuka.

– Vi har inte fått provsvaren som verifierar tesen, men vi misstänker att det är campylobacter. Inkubationstiden har varit lite väl lång, men sjukdomsförloppet beter sig i övrigt exakt så, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

LÄS MER: 40 matförgiftades under inspirationsdag

Campylobacter är bakterier som finns i kött, och orsakar en bakteriell magsjuka hos den som smittas. Vanligtvis blir en bakteriell magsjuka både mer utdragen och lite värre än en viral magsjuka.

– Symptomen är kräkningar och diarréer, man kan också får feber och frossa och lite "influensaliknande" symptom, säger Nystedt.

Han berättar att det också kan uppstå kraftig trycksmärta i buken, vilket leder till att en del patienter blir av med blindtarmen av bara farten, trots att smärtan egentligen orsakas av en campylobactansamling i övre delen av tjocktarmen.

– Sjukdomsförloppet är förstås individuellt, men många blir sjuka i en vecka – vissa kan få dras med sjukdomen i 14 dagar. Sjukdomen läker ut av sig själv, men i ytterst sällsynta fall kan man bli tvungen att behandla med antibiotika, säger Nystedt.

Så många som 50 personer som insjuknat samtidigt har Nystedt aldrig varit med om.

– Vi brukar ha ett par hundra fall om året i Norrbotten, men det här måste ha varit en ordentlig smittdos. Jag har aldrig sett något liknande. Och med så många fall är det inte konstigt att en person har behövt sjukhusvård.

Smittbärare av campylobacter är ofta fjäderfä, men bakterien kan finnas i allt kött.

– Det är nästan alltid en matsmitta – vi brukar kalla den för "grillsäsongssjukan" –, det är oerhört sällsynt att det smittar från person till person. Det ena sättet är att man ätit kött som inte varit ordentligt uppvärmt och genomstekt, det andra sättet kan vara att man inte sköljt skärbräda eller kniv ordentligt efter man skurit kött och sedan kanske skär sallad med samma redskap.

Vad som förbyrllar läkarna när det gäller campylobacter är att smittan har blivit vanligare i Sverige.

– Inte så att det blivit fler fall, men vad det pratas om är att det brukar vara ungefär hälften som smittas utomlands och hälften inhemska fall. Nu har det blivit många fler fall där personer smittats i Sverige. Något lurt är det, säger Nystedt.

Just nu har sju patienter lämnat prover och svaret på om det är campylobacter som drabbat Luleås lärarkår väntas om ett par dagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om