Mättat barnens magar – sedan 1985

Hon har arbetat 34 år i skolkök. I artikelserien "Kommunens dolda hjältar" berättar Mari Louis Backgård om barnens favoriträtter och när jobbet som kock är som allra bäst.

Bra kollegor. Mari Louis Backgård och Karin Linder jobbar vid skolköket på Ängsskolan.

Bra kollegor. Mari Louis Backgård och Karin Linder jobbar vid skolköket på Ängsskolan.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2019-06-28 11:00

Det är dagen innan skolavslutning på Ängsskolan på Hertsön i Luleå, och det vankas sojafärssås med spaghetti samt kikärtsbiffar med potatis och paprikasås.

– Det är två vegetariska rätter i dag. Jag vet att de tycker om det här. Barnen vänjer sig mer och mer vid det vegetariska och det är kul, säger Mari Louis Backgård, 58, samtidigt som hon rör om i grytan och saltar direkt ur paketet.

Till synes från höften, lite som den svenska kocken i Mupparna.

– Man får provsmaka. Mycket går på känsla. Många av recepten väljer man kanske en lite egen kryddning till. Allt efter tycke och smak.

LÄS MER:Konsten är hennes verktyg att stötta

LÄS MER:Fixaren som får skolans vardag att fungera

Dagen innan bestod huvudrätten av raggmunkar.

– Då får man maten färdiglagad. Det är inte lika roligt. Det ska vara riktig matlagning. Grytor. Gratänger. Lasagne. Såser, som den här exempelvis. Mat som barnen tycker om är roligt att laga.

Vad gillar de bäst?

– Pannkaka, korvstroganoff, spaghetti och faktiskt raggmunkar.

Och sämst?

– Fisksoppa och fiskgratänger brukar inte vara så populära.

– Men vi försöker peppa barnen att prova att smaka. Ofta upptäcker de att det är ganska gott, flikar Karin Linder in.

I köket på Ängsskolan arbetar tre personer. Förutom Mari Louis Backgård och Karin Linder är det även Isabelle Jakobsson Åhl. Arbetstiden är 7–15.30 och förutom lunch ska det även serveras frukost och på eftermiddagen mellanmål.

LÄS MER:Hon gör ett lysande jobb

Produktionen börjar vid åttatiden på morgonen, och maten ska räcka till 225 elever. Arbetsuppgifterna skiftar mellan tre olika stationer; att göra sallad/diska, laga mat samt att göra specialkost/arbeta i matsalen. För Mari Louis tillkommer även administrativa sysslor som att beställa mat och städmaterial, kontera och skicka vidare till enhetschefen.

– Det gör att jobbet blir varierat och roligt. Man får göra alla grejer, säger hon.

När är jobbet som bäst?

– När barnen gillar maten. Man får höra många härliga kommentarer (skratt). Det är en mycket fin skola med bra elever och personal.

LÄS MER:Han fastnade i skiten: "Haft tur"

Det är 34 år sedan Mari Louis Backgård började arbeta som kock i skolkök.

– Jag började som vikarie. Sedan var jag 16 år på Björkskatan och nu har det blivit 17 år på Ängsskolan. Som det känns är det nog det här jag jobbar med fram till pensionen. Det är sent att börja tänka på något annat.

Har jobbet förändrats mycket under åren?

– O ja. Det har hänt jättemycket. Utrustningen går inte att jämföra. Ugnarna och kokgrytorna är så fina nu, jag har inte ens hunnit sätta mig in i alla program som finns. Och så har vi en grovdiskmaskin så man slipper gnugga kantinerna innan de ska diskas. Köket renoverades för 3,5 år sedan.

Och när du slutat jobbet och kommer hem är det kanske dags att laga mat. Hur har du tacklat det genom åren?

– Ja, det har ju inte alltid känts så roligt. Men nu är det bara jag och gubben, så då blir det inte så avancerat.

Du kanske har fått hjälp med matlagningen hemma?

– Nja...(skratt).

Tre barn är utflugna ur huset på Lerbäcken. Mari Louis Backgård berättar att hon tidigare dansat linedance, men nu för tiden blir det mycket tv och att läsa böcker. Resor är ett annat intresse.

– Det brukar bli minst en resa varje år. I år ska vi till Kos.

Somrarna har hon, precis som lärarna, alltid varit ledig.

– Man får lite mindre i lön men det har varit fantastiskt bra. Speciellt när barnen var små. Jag ångrar ingenting.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om