Med Labyrint bland öarna – sannerligen inget sopigt jobb

Det är en nära nog perfekt sensommardag i augusti. Tomas Hedström styr kommunens arbetsbåt Labyrint ut på tur i skärgården. Det är måndag och den tre man starka besättningen ska tömma soptunnor på öarna.

På Brändöskär har Stina Westerberg uppgiften att vara stugvärd. Den italienska tryffelhunden Ragazzo är inget vidare på svenska svamp, erkänner Stiga Westerberg, men får sig i alla fall en klapp av Elin Aunes medan matte får en pratstund.

På Brändöskär har Stina Westerberg uppgiften att vara stugvärd. Den italienska tryffelhunden Ragazzo är inget vidare på svenska svamp, erkänner Stiga Westerberg, men får sig i alla fall en klapp av Elin Aunes medan matte får en pratstund.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Luleå2019-08-17 14:00

Det är fortfarande semestertider, även om det märks att semesterfirarna både i båt och i stugor blivit färre. För dagen tjänstgör Tomas Hedström, Filip Grahn och Anders Lundström på Labyrint. Elias Callin finns med i vanliga fall, men han har fortfarande semester. När det inte är säsong för båttrafik jobbar Filip Grahn i Ormbergsbacken och Anders Lundström på Luleå energi arena. Tomas Hedström och Elias Callin kör skoter på isen ut på isarna för att göra jobb som sköts av kommunen.

– Det här är nog den sista riktiga semesterveckan, misstänker Tomas Hedström.

Utefter Norrlandskusten är Luleå en av få kommuner som tar hand om sophämtning i skärgården. Det gäller de sopkärl som används av båtägare och dem som hyr kommunens stugor. Stugägarna på öarna ska själva ta hand om sina sopor och leverera dem till de sopkärl som finns i hamnarna.

– Men nog märks det att det fuskas och att stugägarna slänger i våra kärl, tycker Tomas Hedström, Filip Grahn och Anders Lundström.

– Färgburkar med rester av Falu rödfärg, det är det inte någon båtägare som slänger. Men i stort sett sköter sig folk.

Det är bara det där med sopsorteringen som kunde vara bättre. Också i skärgården ska det skiljas på glas, metall, plast och brännbart. Anders Lundström muttrar missnöjt och visar upp en kasse med drickaburkar som avgjort skulle passa bättre i metallåtervinningen än i kärlet för brännbart på Småskär. Eller i pantmaskinen.

– De ska inte tro att vi står och sorterar deras sopor, säger han.

I hamnarna på fastlandet finns möjlighet att sortera i alla fraktioner

I dag finns Elin Aunes, som sommarjobbar som arbetsledare för kommunens stugvärdar, med på Labyrint. Hon ska besöka stugvärdarna och bland annat förbereda dem för att avsluta säsongen. Sommarjobbet på öarna är på väg att ta slut.

– Jag åker med ut för att prata med stugvärdarna och se till dem.

Labyrint är av modell landstigningsbåt med en nerfällbar ramp. En kran lyfter av och på de blå containrar som besättningen tömmer tunnorna med brännbart i. Kranen är också bra för de andra uppgifter som besättningen på Labyrint har. De sköter bland annat byggjobb i skärgården och ser till prickarna i farlederna.

– När vi kom ut i våras hade isen tagit stora delar av bryggan på Kluntarna, berättar Tomas Hedström.

Så det blev att ta fram hammare och grovspik och laga bryggan.

Labyrint, från 1996, har sedan i våras fått en lillasyster. Hon går ännu så länge under namnet "lilla arbetsbåten".

Den lilla båten är till för mindre jobb och persontransport. Kommunen kommer dock att få en ny större arbetsbåt till nästa säsong.

Men ännu så länge är det Labyrint som tar hand om transporterna. Under sophämtningsturerna kan det hända att containrarna läcker och smutsar ner. Men det är knappast aktuellt att svabba däck för yngste besättningsmedlemmen Filip Grahn.

– Det brukar havet sköta åt oss, säger Tomas Hedström och ler, förmodligen med tanke på den våg och dusch av havsvatten som Folip Grahn fick över sig när han stod på däck en stund under resan ut mot Brändöskär.

Avsiktligt? Men det kan man väl aldrig tro?

På Brändöskär möter Stina Westerberg och hunden Ragazzo, en italiensk tryffelhund. Stina har varit stugvärd i 15 år på ön och hon har sett hundratals båtgäster och turbåtsbesökare komma och gå.

– Ofta är det tystnaden de söker, konstaterar Stina Westerberg som tar emot och informerar dem som vill vara på Brändöskär någon timme, dag eller vecka.

Hamnen på Brändöskär ligger ut emot havet. Det har hänt att turbåtarna inte ha kunnat lägga till och att Labyrint har fått ta besökare tillbaka in mot stan. Någon gång har man även tagit båtar på släp till närmaste hamn.

– Men det är inte det som är vår uppgift och Labyrint är knappast lämpad för att transportera folk, tycker Tomas Hedström.

I skärgården ligger kommunens uthyrningsstugor. Stugvärdar har hand om dessa och sköter också gästhamnarna. I varje hamn Labyrint lägger till står stugvärdarna redo. De har dragit ner de gröna soptunnorna så de är redo för tömning.

På Kluntarna jobbar Megan King och Clara Selberg. De har ett problem som de vill diskutera med Elin Aunes.

– Fåglar har byggt bo på dass!

Fåglar kan vara grisigare än sommargäster, det är då en sak som är säker. Men vad gör man åt dem? Förutom röjer undan så gott det går.

Båtfolket i Luleå skärgård kan vara från både Finland, Tyskland och England. Familjen Tretten bor dock i Luleå och har tagit sig ut för att bada bastu och hoppa i vattnet på det mest vildsinta sätt. Familjemedlemmarna är gymnaster och det märks att de vågar sig på både volter och andra konster på väg ner i vattnet.

En sophämtningstur runt på öarna tar cirka sju timmar för gänget på Labyrint. Väl i hamn på Strömören förbereder de för nästa dag.

– Det är tisdag. Då ska vi bland annat transportera ut varor till Klubbviken.

Marianne Westin

Fakta/Labyrint den 5 augusti

Sophämtningsturen den 5 augusti gick först ut till Klubbviken där glas och en container med skräp hämtades. Dessa landsattes vid Strömören.

Därefter styrde Labyrint ut till Brändöskär för att leverera gasoltuber och tömma soptunnor. Nästa stopp blev Småskär. Från Småskär gick turen till Kluntarna och sedan till Junkön innan Labyrint med besättning vid 15-tiden kunde lägga till vid Strömören igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!