Norrbottningarna äter allt mer vegetariskt och var tredje säger att de kommer att äta ännu mer vegetarisk mat framöver enligt en undersökning från Kantar SIFO för Swedavia. Undersökningen visar att nästan var femte norrbottning idag äter vegetariskt en gång i veckan.
Nu svarar Swedavia upp mot den tilltagande efterfrågan och ökar utbudet av vegorätter på flygplatsens restauranger och visar upp det mer.
– Fler än hälften uppger att det främsta skälet till att välja vegetariskt är för att det är godare. Andra starka orsaker till att välja vegetariskt är av hälsoskäl och för att man tror att det är bättre ur miljösynpunkt. Vi hoppas att många av våra resenärer ska få en ny matupplevelse nästa gång de kommer till Luleå Airport, säger Ann-Christin Viklund, flygstationschef på Luleå Airport.
Swedavia har i ett gemensamt projekt tillsammans med restaurangerna på sju av landets flygplatser utökat utbudet av vegorätter och totalt handlar det om över 90 rätter, från helt vegetariska till lakto-ovo-vegetariska. På Luleå Airport erbjuds sju olika vegorätter.
– För oss handlar det om att tillsammans med restaurangerna på flygplatserna erbjuda resenärer vad de efterfrågar. I det här projektet har vi arbetat med att utveckla och synliggöra utbudet, för att göra det enkelt för resenärer att ta del av det och välja något som passar dem, säger Nina Sandler, affärschef för Retail, Food & Beverage på Swedavia.