"Mer logiskt i Gällivare"

Här invigs landstingets nya mottagning för mätning av benskörhet i Sunderby sjukhus. Läkaren Anders Henriksson tycker att satsningen borde gjorts i Gällivare i stället.

VIKTIGT. Investeringen i en ny maskin för mätning av bentäthet är nödvändig eftersom det är viktigt med en sammahållen vårdkedja, anser överläkare Eija Lundströmer, till höger. Med på bilden även sjuksköterskan Ann-Louise Lundgren.

VIKTIGT. Investeringen i en ny maskin för mätning av bentäthet är nödvändig eftersom det är viktigt med en sammahållen vårdkedja, anser överläkare Eija Lundströmer, till höger. Med på bilden även sjuksköterskan Ann-Louise Lundgren.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-10-20 11:52

– Det hade varit mer logiskt sett till hur länet ser ut med reseavstånd. Det finns ju redan en maskin i Luleå, säger Anders Henriksson, grundare av Läkarhuset Hermelinen.

Hans företag har skött scanningen av patienter med benskörhet, så kallad osteoporos, åt landstinget via ett samarbetsavtal.

Nu kommer patienterna från primärvården i stället att gå till landstingets egen mottagning.

– Vi har ju redan den här verksamheten med utbildade sköterskor och läkare, och har erbjudit landstinget ett bra pris. Om man inte vill ha en maskin i Gällivare hade det nog blivit billigare att låta oss sköta det, säger Anders Henriksson.

Landstingsrådet Kent Ögren (S) anser dock att satsningen var tvungen.

– Den här maskinen har en helt annan kvalité så det var nödvändigt ändå. Benskörhet är en folksjukdom som vi tar på största allvar. Vi har också krav på oss från de nationella riktlinjerna. Men vi har en option på att köpa ytterligare en maskin och i så fall placeras den i Gällivare, säger Ögren.

– Det är viktigt att vi har allting tillsammans i samma verksamhet med en sammanhållen vårdkedja, säger överläkare Eija Lundströmer, som är ansvarig för osteoporosmottagningen.

Investeringen i en ny maskin som mäter bentätheten har kostat drygt en miljon kronor.

Mottagningen ska även fungera som ett kompetenscentrum för osteoporos, exempelvis framtagande av riktlinjer för diagnostik och behandling.

– Det här är en stor och efterlängtad dag för oss, säger Anita Sandström, ordförande för länsföreningen Osteoporotiker Norrbotten.

BENSKÖRHET

Varje dag får 200 svenskar frakturer på grund av benskörhet, så kallad osteoporos. Det är en osynlig sjukdom som är kraftigt underdiagnosticerad.

Benskörhet beror på att balansen mellan uppbyggnad och nedbrytning av skellett rubbas. Det är vanligast hos kvinnor. Det beror på att kvinnor förlorar benmassa i samband med klimakteriet när mängden könshormon i kroppen, östrogen, minskar. Risken för att få benskörhet påverkas också av till exempel låg fysisk aktivitet, rökning, vissa sjukdomar och läkemedel. Risken att få benskörhet och benbrott är till vissa delar ärftlig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om