De här frågorna bottnar i en motion från Vänsterpartiet som vill att Luleå ska öka andelen ekologisk mat i kommunen.
- Kommunledningen bromsar i den här frågan, säger Bertil Bartholdson (V).
Vänstern vill att kommunen ska ha som mål att minst 25 procent av den upphandlade maten är ekologisk inom fem år. Dessutom vill partiet att kommunen ska införa en köttfri dag per vecka och årstidsanpassa menyerna för att minska klimatpåverkan.
Majoritetspartiet Socialdemokraterna har under motionens behandling varit negativa.
Men under fullmäktigemötet i går vände kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S).
- Vi har i dag avtal med landstinget om att leverera mat till socialnämnden.
I nästa avtal kan vi ställa krav på årstidsanpassad mat, säger hon.
I praktiken innebär det att Luleå kommun ska verka för årstidsanpassade menyer. Det är ett sätt att minska klimatpåverkan från mat, till exempel genom att inte äta mat som kräver mycket energi sett till årstiden.
Sommaren är enkel - då finns det mycket grönsaker. På vintern får man äta mer rotfrukter, till exempel.
Köttfri dag - nej tack
S vill däremot inte spika ett mål om 25 procent ekologisk mat och en köttfri dag i veckan.
- För oss är det nästan orimligt att minska köttkonsumtionen. Vi har människor i vår verksamhet som har behov av proteinrik mat och specialkost, säger socialnämndens ordförande Margarets Bladfors Eriksson (S).
Bertil Bartholdson var besviken - och pekade på andra kommuner som satsat hårdare på matfrågan.
- Köttkonsumtionen har ökat med 40-50 procent
i Sverige sedan 1990, säger han.
Miljöpartiets Annika Eriksson vill se en högre ambition med ekologisk mat
i kommunen.
- I Norrbotten har vi varit väldigt dåliga på att ta till oss det här. Vi borde kunna vara modigare i kommunen, säger hon.
Anders Josefsson (M) var glad att det inte blev några helvegetariska dagar. Att införa det vore "på gränsen till förmynderi", tyckte han.
- Du vill tvinga min gamla mor att äta vegetariskt, trots att hon inte tycker om det, sade han i debatten med adress till Annika Eriksson.
NSD publicerade i mars ett flertal granskande artiklar som visade att Luleå hade brist både på närproducerad och ekologisk mat.
Beskedet från kommunalrådet Karl Petersen (S) var då att man kommunledningen var öppen för en diskussion om mer närproducerad mat.