Migrationsministern vägrar svara

Migrationsminister Heléne Fritzon (S) vill inte kommentera Norrbottens Medias artiklar om de ensamkommande.

För sent. Abolfazl Rahimi fick tid för röntgenundersökning på sin 18-årsdag.

För sent. Abolfazl Rahimi fick tid för röntgenundersökning på sin 18-årsdag.

Foto: Ulrika Vallgårda

Luleå2017-11-22 12:59

För två år sedan kom en stor grupp med ensamkommande unga till Norrbotten. De flesta har rötterna i Afghanistan. Några har fått permanent uppehållstillstånd, andra väntar fortfarande på besked från Migrationsverket. Flera har fått beslut om utvisning. I serien Jag vill leva möter vi några av dessa ungdomar i en tillvaro av åldersbedömningar, ångest, väntan och förhoppningar om en framtid i Sverige.

Förra veckan berättade Abolfazl Rahimi från Luleå i en artikel hur kallats på medicinsk åldersbedömning på sin 18-årsdag. Migrationsminister Heléne Fritzon (S), meddelar nu att hon inte tänker kommentera artiklarna.

Abolfazl Rahimi uppmanades, som så många andra ensamkommande ungdomar, av Migrationsverket att gå med på en medicinisk åldersbedömning för att bevisa sin underårighet. De som inte går med på det löper stor risk att skrivas upp i ålder till 18 år i brist på bevis.

Tung kritik mot åldersbedömningar

Rättsläkaren: Stora risker för felbedömning

Abolfazl Rahimi hade han ingenting emot att göra undersökningen. Problemet var bara att det var väntetid till röntgenundersökningarna och under tiden hann hans 18-årsdag passera.

“Som när pappa skulle köpa en åsna”

Åldersbedömdes på sin 18-årsdag

Norrbottens Media bad Migrationsverket uttala sig om hur det kan få gå till på det viset, att den redan två år långa väntetiden förlängs ytterligare på grund av väntan på röntgentid och bidrar till att ännu fler ungdomar hinner fylla 18 år i väntan på beslut. Från Migrationsverkets pressavdelning kom följande svar:

”Det pågår idag en politisk debatt som handlar om huruvida de här personerna ska få stanna eftersom det har tagit så lång tid. Men det är ingenting som ligger i Migrationsverkets makt, utan den frågan bör ställas till migrationsministern Heléne Fritzon. Som tjänstemän måste vi förhålla oss till de lagar och regler som finns. Det kom 35 000 ensamkommande barn år 2015 och det är så här det ser ut.”

Norrbottens Media skickade följande frågor till Heléne Fritzons pressekreterare: ”I och med att Migrationsverket hänvisar till Heléne Fritzon så undrar jag om hon vill kommentera artiklarna. Jag undrar också hur hon ser på säkerheten i åldersbedömningarna efter den senaste tidens kritik från flera rättsläkare och Barnläkarföreningen."

Migrationsverket frågar Heléne Fritzon

Efter några dagar kom svaret från pressekreteraren:

”Fritzon tackar nej till intervju denna gång, har tyvärr inte möjlighet.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om