– Vi står i ständig dialog med polisen och säkerhetspolisen allt sedan man gick ut med den förhöjda hotbilden för några dagar sedan. Vilka eventuella åtgärder vi sedan gör är inget vi går ut med. Men rent krasst är det så att vi kontaktas när man tror att det finns misstänkta personer i något av våra boende, ungefär som polisen kontaktar en vanlig fastighetsägare, och någon sådan kontakt finns inte i dag, säger Håkan Hansi, regionchef vid Migrationsverket i Norrbotten.
Att en misstänkt terrorist gripits på ett flyktingboende i Boliden förändrar inte verksamheten i Norrbotten på något sätt, enligt Hansi.
– Det är klart att det här skapar en oro och att det är en fråga som vi jobbar med under dagen. Vi har en del att följa upp, inte minst ur ett personalperspektiv. Men i det stora hela är det vanlig verksamhet som gäller.
Hur bra koll har ni på de som bor på asylboendena i Norrbotten?
– Vi har bra koll. Alla som kommer ska registreras och det har också skett till stor del. Men det finns ett skäl till att man exempelvis beslutade om gränskontroller. Det har varit så stor inströmning att man inte klarat av att registrera alla. Speciellt har detta gällt ensamkommande flyktingbarn. Och det är inte förenligt med lag.
Törs folk bo med vem som helst på boendena efter det som hänt?
– I dag finns inget alternativ. Det finns inga möjligheter att välja eller sortera. Det handlar om att få tak över huvudet.
Tror du att gripandet påverkar hoten mot asylboenden, som förekommit inte bara i södra Sverige utan även i Norrbotten?
– Det är svårt att säga, men det är klart...hot, bränder som det varit i södra Sverige...allt följer med i det som händer. Men som sagt, det är svårt att spekulera kring om det blir någon förändring.