Kristofer Lundström, VD för Pite havsbad och Hotell Nordkalotten samt delägare i Studentconsulting invest AB, tycker att det har fungerat bra att låta asylsökande bo i koncernens anläggningar.
– När vi gjorde upp avtalet med Migrationsverket sa vi från början att det inte bara får bli en förvaring och det tror jag har varit nyckeln till framgång, säger han.
16 ideella föreningar skapar aktiviteter för de asylsökande och kommunen bedriver skola för barnen på Pite havsbad.
Även för affärerna är det bra. Av koncernens totala omsättning på 1,1 miljard kronor 2016 utgjordes fem procent av det som de själva kallar ”migrationsverksamheten”.
– Vi får beläggning året runt, vilket gör att vi kan investera långsiktigt i både i Pite havsbad och Hotell Nordkalotten, konstaterar Kristofer Lundström.
Många tror att Migrationsverket betalar dem per dygn och individ, berättar han, men så är det inte.
– Det är ju Migrationsverket som driver anläggningen, vi hyr bara ut fastigheten.
Ändå har det extra ekonomiska tillskottet räckt för att kunna göra ordentliga renoveringar både på havsbadet och Nordkalottens hotell och konferensanläggning, som snart ska utrustas med ett eget spa.
Migrationsverksamheten i koncernen består av flera olika delar, berättar han.
Från januari 2016 fram till före sommaren i år hade Nordkalotten ett avtal med Luleå kommun om boende för ensamkommande flyktingbarn. Dessutom tog Nordkalotten även ifjol somras över asylsökande vuxna och barn från Pite havsbad. Ett troligt scenario är att det blir så även nästa och nästnästa sommar, eftersom kontraktet mellan Migrationsverket och Pite havsbad sträcker sig ända till år 2020.
Har ni fått några signaler om att de boende tycker det är jobbigt att flytta från Pite havsbad under sommarmånaderna?– Det är ju de premisserna som gäller. Turistverksamheten på Pite havsbad är vår kärnverksamhet och viktig för turismen i hela länet. Det här är en lösning som Migrationsverket är van vid.
I höst tar koncernen ännu ett steg genom att erbjuda nyanlända som beviljats asyl och som fått sin kommunplacering i Luleå boende på Nordkalotten. Det gör de genom ett tvåårigt avtal som de ingått med Luleå kommun om cirka 100 rum.
– Det blir väl en tillfällig lösning för de nyanlända, men det är ju som det är i Luleå – det är svårt att få tag i en bostad och samtidigt måste de ha tak över huvudet. Troligtvis bor de nog här ett tag innan de förhoppningsvis hittar ett annat mer permanent boende.
Därutöver ska de hyra ut bostäder till studenter.
– Som det ser ut kommer hela Nordkalotten vara fullbelagt i höst.