Miljardaffären klubbad – trots hård kritik

Otillräckligt underlag, falska uppgifter och en förlustaffär för Lulebo. Affären med Rikshem kritiserades hårt – men klubbades ändå med bred majoritet vid Luleås kommunfullmäktige.

BEMÖTER. Yvonne Stålnacke och Niklas Nordström tog strid mot kritiken vid fullmäktige.

BEMÖTER. Yvonne Stålnacke och Niklas Nordström tog strid mot kritiken vid fullmäktige.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2015-08-31 17:39

Debatten om den största affären i Luleås historia gjorde de socialdemokratiska kommunalråden Niklas Nordström och Yvonne Stålnacke upprörda.

– Jag häpnar. Det låter som att vi hamnat i Sodom och Gomorra. Att det här är armageddon. När alla affärer är genomförda kommer Lulebo vara ett av Sveriges mest välskötta fastighetsbolag som väcker avund i andra svenska städer, sade Nordström.

– Ni som sitter här inne har aldrig haft så mycket insyn i Lulebos affärer som ni har i den här affären, sade Stålnacke till fullmäktigeledamöterna.

Rikshem köper nästan 1600 lägenheter och ett antal samhällsfastigheter för 1,6 miljarder kronor. Bostäderna och andra fastigheter överlåts av Lulebo till Luleå kommun, som gör affären med hjälp av ett så kallat lagerbolag. Syftet är att slippa skatt på drygt 200 miljoner kronor.

Lulebo får även möjlighet att köpa upp till sju lagerbolag för att kunna sköta de kommande utförsäljningarna. Rikshem lovar vidare att bygga 560 lägenheter.

Vänsterpartiet, Rättvisepartiet och Sverigedemokraterna var mest kritiska. De yrkade på återremiss alternativt avslag.

– Informationen har inte skötts bra. Jag får en obehaglig bismak i munnen, sade Oskar Rosengren (SD).

Vänstern ville se mer fakta och påpekade att Lulebo gjort en egen konsekvensanalys som visade att bolaget förlorade 62 miljoner årligen på att sälja de utpekade fastigheterna.

– Vi anser inte att underlaget är tillräckligt för att fatta ett beslut, sade Nina Berggård, gruppledaren.

Rättvisepartiets Jonas Brännberg var inne på samma linje, men oroade sig också för utvecklingen när Lulebo säljer ut från allmännyttan.

– Mer marknadsstyrt ger mindre kontroll över hyrorna, sade Brännberg.

Mer överraskande var att både Folkpartiet och Centern yrkade på återremiss. Båda efterlyste mer information.

– Det är positivt med en ny aktör och att det frigörs pengar. Men vi har förts bakom ljuset vid flera tillfällen och vi vet för lite för att bedöma om det är en bra affär, sade Thomas Olofsson (FP).

– Materialet är undermåligt, konstaterade Carola Lidén (C).

Deras mandat räckte dock inte till en minoritetsåterremiss. Bifall blev det nämligen från Moderaterna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Landsbygdspartiet.

– Vi får bra betalt och Rikshem får betala ett högt vite om man inte uppfyller sitt löfte. Det här är en bra affär för Luleå, sade Anders Josefsson (M).

– Vi tror att det är rätt väg att gå, sade Jan Nyberg (MP).

– Det här är positivt. Vi har ju varit kritiska till Lulebos ledning och nu har vi fått en kommunledning som säger åt Lulebo att "nu gör vi så här", sade Erland Nilsson (LP).

– Vi är kritiska till hur ärendet hanterats men vi vill att det ska byggas i Luleå, sade Anette Asplund (KD).

Beslut i korthet

Detaljplanen för projektet Kuststad i Södra hamn vid Ettans båthamn antogs. 300 bostäder, lokaler för restaurang och handel ska byggas. Om planerna blir verklighet kan även antalet båtplatser utökas med 200. Sedan Lulebo hoppade av är Rikshem aktuell som partner i projektet, som bland annat drivs av Nåiden.

Även detaljplanen för bygge av en ny skola och sporthall på Kronanområdet klubbades. De kommer att byggas i anslutning till förskolan Spira.

Nu blir det parkeringsavgifter och ändrade bestämmer på Gültzauudden. Repslagargatan och norrut får P-avgift om åtta kronor timmen. På andra gator blir det max 24 timmars parkering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om