I Norrtågs avtal ingår att bolaget ska ta över dagtågstrafiken mellan Kiruna och Narvik, det dagtåg som kallas Karven.
Detta ska ske med start i juni 2013.
Men redan före jul upptäckte Norrtåg att det saknades pengar för att köra.
- Norrtåg har jobbat med att försöka hitta någon lösning, men i dag finns det ingen, säger landstingsrådet Kent Ögren (S), som sitter i Norrtågs styrelse.
I ett protokoll som NSD tagit del av beskriver Norrtågs vd Maria Höglander problemet så här för Länstrafiken i Norrbotten:
"Det saknas 3 milj kr per år för att trafiken skall kunna bedrivas. Därför är det osäkert om trafiken kommer att bedrivas from juni 2013."
Kent Ögren vill inte uttala sig om vilka följder det här kan få.
- Det vill jag inte spekulera i. Vi för diskussioner med Trafikverket och regeringen. Avsikten var ju att de där pengarna skulle med. Det beskedet hade vi fått, säger han.
Ser ingen lösning
Dagtågstrafiken Kiruna-Narvik bedrivs under åtta månader varje år . Den avstannar i september. Tanken är att Norrtåg ska köra två dubbelturer om dagen, något som i dag sköts av SJ.
Enligt Olle Tiderman, teknisk chef på Norrtåg, så ser bolaget i dag ingen lösning på frågan.
- Det här är statens trafik som man har bett oss köra. Men den är underfinansierad. Jag vet ärligt talat inte vad som kommer att hända, säger Olle Tiderman.
Om trafiken inte kommer igång väntar stora konsekvenser för resenärerna. Det skulle reducera antalet tåg till fjällen under turistsäsongen rejält.
- Men två nattåg går fortfarande. Så oavsett det här finns det en tågförsörjning, säger Olle Tiderman.
Lösningen på problemet är dock komplicerad. Bland annat för att det involverar trafik i Norge.
- Dessutom är det monstermycket ombyggnationer däruppe i sommar. Jag vet inte hur många månader det ska vara stängt, säger Olle Tiderman.
Andra problem i fokus
De akuta problem som drabbat Norrtåg under vintern har dessutom gjort så att bolaget inte kunnat ta itu med problemet Kiruna-Narvik.
- Vi har haft andra frågor som har svämmat över så vi har inte fokuserat på det här. Det ligger ändå ganska långt fram i tiden, säger Olle Tiderman.