Lars Sundholm är stråkansvarig för Trafikverkets norra bandel. Han anser att viltstängslen är mycket dåliga på flera håll.
- Från Gällivare och söderut så är de i bedrövligt skick, säger han.
Det här kräver omfattande upprustningar.
2013 kommer det faktiskt riktade pengar till viltstängslen. Anslaget är på sex miljoner kronor, lite till finns i underhållsplanen.
- Vi skulle behöva mer än vi fått tilldelat. Det finns behov på många platser. Men det här är en början i alla fall. Jag tycker att mina chefer tar det här på allvar, säger Lars Sundholm.
Kravet: elva miljoner kronor
Han har begärt elva miljoner kronor för att underhålla viltstängslen i Norrbotten och Västerbotten, från Riksgränsen till Långsele. Underhållet är mycket eftersatt, och på vissa sträckor saknas det stängsel helt.
- Vi försöker satsa. Vi har en skötselplan som vi ska jobba med, säger Lars Sundholm.
Ett exempel är sträckan Lycksele-Hällnäs.
- Där har vi inget stängsel. Sedan Norrtåg börjat köra har det blivit många renpåkörningar där. Vi tänker bygga stängsel där, säger Lars Sundholm.
Han har begärt medel till stängsel för de kommande sex åren. Men det finns inga garantier för att de pengarna kommer. Behovet av stängsel ska vägas mot behovet av spår, växlar och annat.
- Det är ju så med ett anslagsverk, att med ett pennstreck så är pengarna borta. Det har hänt att man fått tilldelat, och sen har man strukit bort det, säger Lars Sundholm.
"Viktigt med kontinuitet"
Jenny Wik-Karlsson, förbundsjurist på Svenska samernas riksförbund, vill se en långsiktig satsning på viltstängslen.
- Sex miljoner kommer inte att räcka. Man gör en akutinsats, men det här måste vara löpande underhåll. Det är viktigt med kontinuitet, säger hon.
Gällivare skogssameby och Udtja sameby är två exempel på samebyar som drabbats hårt av renpåkörningar, enligt Jenny Wik-Karlsson.
- Det här är ett jättestort problem. Underhållet är otroligt bristfälligt, säger hon.