Minister nyfiken på manligt nätverk för kärlek

Fikarumskurage, att säga ifrån när någon drar ett sexistiskt eller homofobiskt skämt. Nätverket män för kärlek säger ifrån för att göra skillnad.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen träffade nätverket Män för kärlek, från vänster Ronny Olovsson, Henrik Sandgren, Nicke Nordmark, Stefan Lindbäck (skymd), Petter Nyberg och Calle Norrbin.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen träffade nätverket Män för kärlek, från vänster Ronny Olovsson, Henrik Sandgren, Nicke Nordmark, Stefan Lindbäck (skymd), Petter Nyberg och Calle Norrbin.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2020-10-11 20:27

Nätverket Män för kärlek och Tjejjouren i Luleå berättar om sina verksamheter för jämställdhetsminister Åsa Lindhagen vid en träff i Luleå på söndagen. Nätverket består av ett tiotal män och bildades i mars 2017, genom ett initiativ från Tjejjouren i Luleå, kvinnojouren Iris och Freda-mottagningen. Kvinnorna kontaktade några utvalda män, män som i sin tur kan påverka andra män. 

Fikarumskurage är ett begrepp inom nätverket och handlar om att våga säga ifrån mot sexistisk jargong och oacceptabelt beteende mot kvinnor.

Männen brukar föreläsa på skolor, för elever på gymnasieprogram som vänder sig till branscher där de är verksamma. Stefan Lindbäck brukar i mån av tid föreläsa för byggprogrammets elever. 

– Jag brukar ta upp exempel på beteenden som inte är okej. Då brukar eleverna skruva på sig. Man får bra gehör, om det blir någon förändring vet jag inte men lite kan man påverka, säger Stefan Lindbäck.

På företaget Lindbäcks har personal som inte uppfört sig acceptabelt mot andra anställda fått sluta sina anställningar, även om det har kostat på ekonomiskt för företaget. Det sätter en norm för vad som inte är acceptabelt på jobbet.

– Vi får chefer och medarbetare som får råg i ryggen att säga till när ett beteende inte är okej, säger Stefan Lindbäck. 

Männen föreläser också för yngre barn i skolorna. 

– Just sexismen kommer ju någonstans ifrån. Vi var i en femteklass och de använde feminism som ett skällsord! berättar Calle Norrbin, tidigare fotbollspelare i IFK Luleå.

Männen i nätverket har blivit pinsamt medvetna om hur mycket positiv uppmärksamhet de får för sitt engagemang, kontra Tjejjouren som arbetat med frågor om mäns våld mot kvinnor och sexism i två decennier. 

– Det är nästan lite störande att det blir så mycket uppmärksamhet när några gubbar börja prata om det. Det är ju ni som gör jobbet, säger Ronny Olovsson och riktar sig till Tjejjourens Emmelie Rutström och Kigge Fasth. 

– Vi får bara ryggdunkar och får applåder, säger Nicke Nordmark, reporter på Kalla fakta.

– Det är ingen rocket science vi håller på med. Vi skulle behöva bli fler, säger Nicke Nordmark.

Emmelie Rutström och Kigge Fasth från Tjejjouren konstaterar, inte utan viss irritation att nätverket tas emot med öppna armar på ställen där Tjejjouren försökt få tillträde i flera år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!