"Misslyckande för samhället"

I flera år har nätdrogerna mer eller mindre fått flöda fritt i Sverige.Nu försöker samhället starta ett krig mot handeln.En ny lag är på väg.

fredrik lind om nätdroger

fredrik lind om nätdroger

Foto:

Luleå2010-11-26 09:45

– Det är pinsamt som det är i dag, säger riksdagsmannen Fredrik Lundh Sammeli (S).
I januari i år hade Fredrik Lundh Sammeli från Luleå fått nog.
Han skrev då ett öppet brev till regeringen där han krävde krafttag.
”Vi behöver flytta fram positionerna och på allvar ta upp kampen mot nätdrogerna, inte minst för våra barn och ungdomars skull. Klassningen av preparaten måste ske snabbare och ett batteri med kraftfulla åtgärder måste till direkt när nya preparat dyker upp”.
Elva månader senare kom pressmeddelandet från Socialdepartementet.
En ny lag är på väg och den kan träda i kraft den 1 april nästa år.
– Hittills har vi legat steget efter, men nu kan vi på allvar ta upp kampen mot nätdrogerna, säger barn- och äldreminister Maria Larsson (KD).
De stora förändringarna i det nya lagförslaget är:

4 Polis och tull ska få beslagta substanser som misstänks vara farliga, i avvaktan på åklagares beslut om förstörande. Det gäller även substanser som ännu inte hunnit narkotikaklassas.

4 Myndigheter ska ges möjlighet att beställa misstänkta preparat. Folkhälsoinstitutet ska få ett direkt uppdrag av regeringen att hela tiden hålla koll på de sajter som säljer nätdroger. När ett nytt preparat dyker upp ska det beställas och analyseras.

Det är precis de krafttag som Fredrik Lundh Sammeli har efterlyst.
Vi träffar riksdagsmannen på ett café i centrala Luleå för att prata om en fråga som han med tiden har börjat brinna för.
Hans bild av nätdrogerna är glasklar:
– Det är ett problem som växt lavinartat. Försäljningen blir mer öppen. Man knusslar inte längre med vad man säljer. Sajterna blir fler och marknadsföringen blir mer aggressiv.
Han tror att det kommer att bli debatt kring lagförslaget – men att det är nödvändigt att det går igenom.
– Kritiken lär handla om rättssäkerheten, att polis och tull ska få beslagta saker som ännu inte är förbjudet. Men jag tycker inte att det strider mot rättssäkerheten. Polisen kan ju beslagta bevismaterial i en husrannsakan. Man kan bli inlåst misstänkt för brott i väntan på rättegång. Att då ta preparat som man tror kommer att vara narkotika inom en närtid tycker jag inte är ett intrång som står i proportion i det förhållande till vad det syftar till.
Det viktigaste för Lundh Sammeli är att det blir ett stopp på den katt-och-råtta-lek som har pågått i flera år.
Måste gå snabbare
Därför måste det gå mycket snabbare att klassa nya preparat som narkotika.
– Vi ska inte behöva vänta på dödsfall innan vi förbjuder en substans.
Och själva klassificeringsarbetet ska vara hemligt.
– Just nu är det öppet, vilket gör att de som säljer dessa produkter har full insyn i hur samhället ligger till. De vet exakt när något är på väg att förbjudas. Då trycker man ut skiten billigt till ungdomar för man vet att lagret snart är olagligt.
– Sedan har de nya produkter klara, där man ändrat någon molekyl. Sedan har de fri lejd i flera månader. Det är sjukt.
Har polisen tagit nätdroger på allvar?
– Kanske inte. Samhällsutvecklingen går betydligt fortare än vad polismyndigheten själv hänger med. Det är ju några få inom polisen som är skickliga på det.
”Ett misslyckande för samhälet”
– Jag tror också det finns en frustration bland polis och tull att inte få rätt uppbackning inom kåren. Det finns ju en jargong inom polisen att man ska ha fokus på de stora bovarna. Men det där skiljer sig från distrikt till distrikt beroende på vad man har för chefer.
Finns det en stor politisk enighet kring de nya krafttagen?
– Jag tror att vi är ganska eniga i politiken. Vi måste flytta fram positionerna. Det är pinsamt som det är i dag. Utvecklingen är ett misslyckande för samhället och politiken.
En sak som den nya lagen skulle kunna åstadkomma är att ge polisen möjligheter att beslagta misstänkta paket hos postombuden, något som Fredrik Lundh Sammeli välkomnar.
– Jag möter en del som jobbar på postkontor och bensinmackar som upplever det som frustrerande och kränkande att: ”här står vi och delar ut paket, ungdomen tar det och går in på toaletten och kommer ut skyhög. Och efter två veckor lämnar vi ut ett nytt paket till samma person”.
Finns dessa internetsajter kvar om fem år?
– Inte i dagens form. Men jag tror att de hittar nya former att utmana lagstiftningen. Det handlar om att på ett rått sätt tjäna pengar på ungdomars okunskap. De kommer försöka hitta kryphål.
Varför har det tagit så lång tid för samhället att reagera?
–  Det är bara att konstatera rent krasst att okunskapen kring nätdroger och oförmågan att till sig att man kan beställa hem saker på nätet som man kan bli hög av har gjort att varken lagstiftning, myndigheter och föräldrar förstår vidden av problemet.
Och under tiden har människor med rymligt samvete blivit väldigt rika?
– Ja, tyvärr har vi fastnat i detaljer om rättsäkerhet och tappat bort oss i juridiken och inte förhållit oss till verkligheten.
Fredrik Lundh Sammeli hoppas att den nya lagen bara är början på samhällets krig mot nätdrogerna.
– Jag tror inte att lagstiftningen kan stanna här. Så fort den nya lagen går igenom måste vi börja titta på vad som är nästa drag. Problemet är ju att vi hela tiden har legat efter.
Är det så krasst att fler måste dö för att något radikalt ska hända?
– Ja. Om det inte så tydligt fanns koppling till dödsfall så skulle inte frågan ens ha det här tempot. Det är en krass verklighet. Med bättre statistik kanske man kan visa att ännu fler dör av det här, eller tar enorm skada.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om