Missnöje med missbruksvård – avtal sägs upp

Missnöjet är utbrett. Nu säger samtliga kommuner i länet upp avtalet med beroendecentrum, Region Norrbottens relativt nya satsning på missbruksvård.

Vid beroendecentrum ska de svåraste fallen av missbrukare i länets kommuner erbjudas plats.

Vid beroendecentrum ska de svåraste fallen av missbrukare i länets kommuner erbjudas plats.

Foto: Aas, Erlend

Luleå2019-01-08 16:51

– Det har inte alls blivit det som kommunerna hoppats på, säger Fredrik Hansson (S), ordförande för socialnämnden i Luleå.

Ärendet hanteras på nämndens arbetsutskott senare i veckan. I handlingarna framgår att kritiken kommer från samtliga kommuner och att frågan tidigare behandlats av Norrbottens kommuner (tidigare Kommunförbundet).

– Frågan har diskuterats där och vi är helt överens, säger Hansson.

Beroendecentrum finansieras av Region Norrbotten och länets 14 kommuner gemensamt enligt ett samverkansavtal. På Sunderby sjukhus finns tolv slutenvårdsplatser som ska kunna nyttjas av samtliga kommuner för de allra svåraste fallen av missbruk.

Satsningen inleddes 1 januari 2015. För att kunna omförhandla avtalet måste det sägas upp av någon part minst ett år innan det går ut, annars förnyas det årsvis.

Kommunerna är missnöjda med hur avtalet följts.

– Det skulle inte bara innefatta avgiftning av patienter, utan även stöttning och rådgivning. Att kommunerna skulle få del av den kompetens som finns där. Men det har inte fungerat på ett bra sätt. Det finns absolut sådant som fungerat bra men det finns också sådant som kan utvecklas. Tanken är inte att lämna beroendecentrum utan att inleda dialog med regionen hur vi vill ha det, vad de kan erbjuda och i såna fall vad kommunerna ska betala. Regionen har redan en skyldighet att ta hand om de här patienterna, säger Fredrik Hansson.

Jeanette Nordberg, verksamhetschef vid beroendecentrum, anser att samarbetet överlag fungerar väl.

– Jag tycker att vi har en bra verksamhet när det gäller slutenvården. Det som legat oss i fatet är att nyttjandegraden har varit ojämnt fördelad. De större kommunerna, Luleå, Piteå och Boden, har haft störst tillgång. För de mindre, som har långa avstånd till Sunderbyn, har det blivit sämre.

Nordberg anser även att man verkat som kompetensresurs.

– Vi ska vara rådgivande och informera utåt, och det har vi gjort. Vi har bland annat åkt ut till kommunerna, men det är ett arbetssätt som tar mycket tid i anspråk. Vi tittar på hur vi kan nå ut enklare och bättre. Bland förslagen finns en interaktiv webbsida.

Hotar uppsägningen av avtalet beroendecentrums framtid?

– Nej, det kommer det inte att göra. Att säga upp avtalet ger båda parter en möjlighet att se över nuvarande avtal, omförhandla och genomföra justeringar som båda är nöjda med, säger Jeanette Nordberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om