Mängden fetter i skolmaten måste minska. Därför togs beslutet som innebär att kommunens kostpolitiska program revideras till att skolan/förskolan som måltidsdryck ska servera lättmjölk eller vatten. Skolan behöver inte heller erbjuda smörbaserat matfett (Bregott).
Riktigt när mellanmjölken försvinner är inte riktigt klart.
– Vi har inte bestämt något datum ännu, men någon gång under hösten, säger kostchefen Jeanette Everos och påpekar att protokollet först måste justeras innan det är dags att gå vidare.
Nämndsordföranden försvarar också beslutet då det kan hända att skolinspektionen ingriper och ålägger kommunen att servera näringsriktig mat.
På nämndens möte fick S medhåll av Folkpartiets Mikko Heikkinen.
– Jag röstade med S. Jag tyckte att AU:s (arbetsutskottets) förslag var bra.
Carola Lidén, gruppledare för Centerpartiet, anser att det är fel sätt att angripa fettet i maten. Problemet enligt henne är att för mycket halvfabrikat serveras, mat som innehåller mycket fett och socker.
Hon vill i stället att man ser över hur man kan servera mer naturliga råvaror.
– Att angripa mellanmjölken är att fokusera på fel saker, säger hon och kritiserar den policy som kommunen har där prislappen avgör i stället för kvaliten.
För att följa lagkravet anser hon att man kan göra annat än att ta bort mellanmjölken.
– Man borde titta på rätt saker. Man gör det lätt för sig. Barn ska inte behöva få dålig mat och kunna välja mellanmjölk om man vill.
Förslaget ratas även av Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
– Vi yrkade avslag. Skolan ska erbjuda vanliga produkter, näringsriktig mat, säger Annika Sundström (V).
Risto Pekkala (MP) ville att det skulle stå att skolan ska erbjuda mjölk och vatten, för att kunna ha lite flexibilitet i verksamheten.
Mellanmjölk är en rimlig nivå, enligt honom. Men han hade gärna sett att skolorna skulle servera standardmjölk och inga lättprodukter.
Tror du barn skulle dricka standardmjölk?
– Om de får information om vad det innebär, säger han och hänvisar till forskning som visar på att mjölk inte är anledningen till att många är feta.
I stället handlar det om att lättprodukter inte mättar – barn tvingas komplettera måltiden med annat.